Deelnemers klimaattop met trein op weg naar Glasgow

30 okt 2021, 10:02 Landelijk
deelnemers klimaattop met trein op weg naar glasgow
ANP

Honderden deelnemers van de klimaattop COP26 zijn zaterdagochtend met een speciale trein vertrokken vanuit Nederland. Vanaf beginpunt Amsterdam rijdt de klimaattrein van Eurostar via Rotterdam en Brussel naar Londen, waar de inzittenden overstappen op een andere trein naar de Schotse stad. Daar begint zondag de top. Een dag later worden talloze wereldleiders verwacht, onder wie ook premier Mark Rutte.

Met de trein willen de initiatiefnemers het goede voorbeeld geven. Een van hen is Mara de Pater van de organisatie Youth for Sustainable Travel. Zij vindt dat internationaal treinverkeer veel aantrekkelijker moet worden gemaakt. "En de groei van de luchtvaart moet stoppen. Vliegvelden uitbreiden kan echt niet in tijden van klimaatcrisis", zegt ze aan boord van de trein.

De Pater pleit ervoor om de luchtvaart harder aan te pakken. Die valt nu nog onder allerlei uitzonderingsbepalingen, waardoor vliegtickets vaak goedkoper zijn dan treinkaartjes. "De luchtvaart valt niet onder het Klimaatakkoord van Parijs. Dat zou moeten veranderen", vindt de woordvoerster van de jongerenorganisatie. Zeker voor de relatief korte afstanden, onder de 500 kilometer, zou de trein de norm moeten worden, vindt ze. "Onzinnige korteafstandsvluchten zouden we moeten schrappen."

In de klimaattrein zitten veel jongeren, vertegenwoordigers van non-profitorganisaties, een aantal leden van de officiële Nederlandse delegatie en bestuurders uit de spoorsector. In Brussel werden ze uitgezwaaid door Frans Timmermans, die zich in de Europese Commissie over het klimaat ontfermt. Hij reist ze over een week achterna naar de "epische" klimaattop, die volgens hem moet en zal slagen.

Een wederopleving van de trein kan de mens helpen nu die bedreigd wordt door klimaatverandering, stelde Timmermans op het perron. Niet alleen doordat de trein een stuk klimaatvriendelijker is dan vliegtuig en auto. Maar ook doordat de trein Europeanen met elkaar verbindt, zodat ze het klimaatprobleem samen beter kunnen aanpakken.

De commissie gaat op allerlei vlakken hogesnelheidstreinen stimuleren, belooft Timmermans. Vervoerders moeten het kopen van een kaartje ook veel makkelijker maken, anders dwingt het dagelijks bestuur van de EU dat af. En aan korteafstandsvluchten zoals tussen Amsterdam en Brussel moet een einde komen.