Plaatselijke bestuurders hebben geen goede manier om te reageren op demonstraties waarbij veel mensen zich doelbewust laten arresteren. Dat schrijft de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, in een brief aan de Tweede Kamer. Hij vraagt de Kamerleden na te denken "over een manier waarop op dergelijke ontwrichtende acties een antwoord kan worden geboden".
Aanhangers van Extinction Rebellion willen vanaf volgende week dagelijks een stuk snelweg in Den Haag blokkeren. Ze hebben de Utrechtsebaan in de A12, ter hoogte van de Tweede Kamer, al zeven keer eerder geblokkeerd. Daarbij werden vele honderden klimaatactivisten gearresteerd. "Het doelbewust aansturen op grote aantallen arrestaties als pressiemiddel plaatst de Haagse driehoek voor dilemma's", schrijft Van Zanen. Rechters hebben bepaald dat mensen niet meer kunnen worden bestraft wanneer ze bij een vreedzaam protest zijn aangehouden en weggevoerd. Daarom heeft het voor het Openbaar Ministerie geen zin om de snelwegblokkeerders überhaupt nog te vervolgen.
"In de praktijk blijkt dat niet effectief tegen dit soort gedragingen kan worden opgetreden wanneer deze massaal en langdurig plaatsvinden", schrijft Van Zanen. Bestuurders hebben volgens hem niet genoeg middelen en "dit geeft aanleiding tot kopieergedrag".
Bij de meest recente snelwegblokkade bracht de politie de aangehouden demonstranten naar de rand van Den Haag. Daar werden ze meteen vrijgelaten, zonder aanklacht. Sommigen keerden vervolgens terug naar de snelweg om verder te blokkeren, tot frustratie van agenten.