Een miljoen positieve coronatesten in Nederland

06 feb 2021, 15:33 Landelijk
een miljoen positieve coronatesten in nederland
ANP

De miljoenste positieve coronatest van Nederland is officieel geregistreerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noteerde zaterdag 4130 nieuwe besmettingen. Daarmee is het totale aantal bevestigde gevallen, bijna een jaar nadat het virus in Nederland is opgedoken, gestegen tot 1.001.894.

In werkelijkheid zijn waarschijnlijk veel meer mensen besmet geraakt. Niet iedereen die klachten heeft laat zich immers testen en sommige mensen dragen het virus bij zich zonder überhaupt klachten te krijgen. Aan het begin van de pandemie was de testcapaciteit bovendien laag. Een test doen was toen vaak simpelweg geen optie.

Nederland is het 21e land ter wereld met meer dan een miljoen positieve tests. De steden met de meeste inwoners tellen ook de meeste besmettingen: Amsterdam staat bovenaan, gevolgd door Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Ook in Tilburg, Almere, Eindhoven en Breda is het coronavirus in totaal bij meer dan 10.000 inwoners vastgesteld. Ook in de dagcijfers van zaterdag spant de hoofdstad de kroon, met 133 positieve testresultaten.

De eerste coronabesmetting in Nederland werd op 27 februari vorig jaar vastgesteld bij een man uit het Brabantse Loon op Zand. Op 23 september werd het 100.000e geval geregistreerd. Iets meer dan twee maanden later, op 26 november, waren het er al een half miljoen.

In de loop van 2020 werd de testcapaciteit uitgebreid en ging ook de drempel om een test te doen omlaag. Zo mogen mensen zich na 1 december ook zonder klachten laten testen na contact met iemand die besmet blijkt.

Het aantal nieuwe besmettingen waar tussen vrijdag- en zaterdagochtend melding van is gedaan, ligt boven het weekgemiddelde. In totaal zijn de afgelopen zeven dagen 27.249 positieve tests geregistreerd. Dat zijn er gemiddeld 3893 per dag. Daarnaast heeft het RIVM 61 aan corona gerelateerde sterfgevallen geregistreerd.

Hoewel het aantal besmettingen al weken daalt, zijn deskundigen binnen en buiten het RIVM zeer bezorgd. Het instituut legde al eerder uit dat met de snelle opkomst van de Britse variant eigenlijk twee epidemieën gaande zijn. Door alle maatregelen daalt het aantal besmettingen met de 'klassieke' variant. De Britse mutatie is echter een stuk besmettelijker en lijkt vooralsnog niet te stuiten. Volgens berekeningen van het RIVM is deze variant inmiddels goed voor zo'n twee derde van alle gevallen.