Eerste Kamer verwerpt verlenging tijdelijke coronawet

17 mei 2022, 14:53 Landelijk
eerste kamer verwerpt verlenging tijdelijke coronawet
ANP

De Eerste Kamer is tegen een nieuwe verlenging van de tijdelijke coronawet. Dit betekent dat het kabinet nu geen wettelijke grondslag meer heeft om beperkende maatregelen af te kondigen, zoals het dragen van mondkapjes of het houden van afstand.

Veertig van de 75 senatoren hebben in het debat over de vijfde verlenging van de tijdelijke wet al laten weten tegen te zullen stemmen. De oppositie ziet geen noodzaak meer tot de wet, nu het aantal coronabesmettingen niet hoog is. De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer.

De coalitie is weliswaar ook uiterst kritisch over een nieuwe verlenging, maar wil graag een wet achter de hand hebben mocht het coronavirus opleven en nieuwe maatregelen nodig zijn. "Ik heb liever een tijdelijke wet, dan dat we moeten terugvallen op noodverordeningen of een noodwet", zei Maarten Verkerk van de ChristenUnie.

De hele Eerste Kamer vindt dat het kabinet veel eerder had moeten beginnen aan de herziening van de Wet publieke gezondheid (Wpg). Via die wet moet structureel worden geregeld welke beperkende maatregelen het kabinet mag nemen bij een pandemie, zoals corona.

Zorgminister Ernst Kuipers komt voor 1 september met een wijziging van de Wpg. Pas na bekrachtiging van die wetswijziging door de Tweede en Eerste Kamer is er weer een wettelijke grondslag voor het kabinet om beperkende maatregelen te nemen. Het kan wel terugvallen op noodverordeningen of op een noodwet, die met spoed door beide Kamers moet worden behandeld.

De senatoren zullen dinsdagavond officieel stemmen.