Op Schiphol is het aan het begin van het eerste weekend van juli meteen al erg druk. De rijen met vakantiegangers en andere reizigers stonden zaterdagochtend vroeg al tot ver buiten de vertrekhallen en het kan ook lang duren om door de security te komen. "Zijn in 2 uur 200 meter opgeschoten", vertelt een reiziger.
Volgens een ANP-verslaggever op Schiphol lijken de meeste mensen de drukte wel te accepteren. Van boze reacties bij wachtende reizigers is eigenlijk geen sprake. Wel lijken veel mensen bezorgd of ze hun vlucht zullen halen. Een blik op de vertrekborden leert dat er ook diverse annuleringen en vertragingen zijn.
Vanwege personeelstekorten bij de bagage-afhandelaars en beveiliging voorzag Schiphol eerder al dat het heel lastig zou worden om de grote zomerdrukte het hoofd te bieden. Daarop werden maatregelen aangekondigd en luchtvaartmaatschappijen kregen de opdracht het aantal dagelijkse reizigers binnen de perken te houden.
"Het komt voor dat er mensen buiten de vertrekhal in de rij staan. Maar het loopt wel door", zegt een woordvoerster van Schiphol. De drukte is volgens haar vergelijkbaar met eerdere weekenden.
Ze wijst erop dat het eerder gecommuniceerde maximum voor het aantal reizigers dat per dag kan vertrekken pas vanaf 7 juli speelt. Maar Schiphol probeert volgens haar op meerdere manieren om de reizigersstromen in goede banen te leiden. Zo wordt er tijdelijk kantoorpersoneel ingezet om bij te springen en speciale securitycoaches leggen mensen die in de rij staan alvast uit wat ze wel en niet uit hun tas moeten halen bij de security.
Maandag dreigt een nieuw probleem. Boerenorganisaties hebben aangekondigd die dag het land plat te willen leggen, waarbij onder andere over acties bij Schiphol wordt gesproken. Schiphol adviseert reizigers maandag zo veel mogelijk met het openbaar vervoer te komen om eventuele blokkades te omzeilen. De luchthaven en de Koninklijke Marechaussee bereiden zich voor op verschillende scenario's, maar willen daarover niet in detail treden. Defensie staat ook klaar om Schiphol maandag te helpen.
Niet alleen in Nederland kampt de reiswereld met problemen. Dit weekend is er bijvoorbeeld een staking op vliegveld Paris Charles de Gaulle Airport. Eén op de vijf vluchten op de grootste luchthaven van Frankrijk gaat daardoor zaterdag niet door. Het actievoerend personeel wil een forse loonsverhoging nu het internationale vliegverkeer weer aantrekt en de inflatie flink is opgelopen.