Voor de zesde dag op rij hebben klimaatactivisten verkeer op de A12 in Den Haag geblokkeerd. Enkele honderden aanhangers van Extinction Rebellion gingen de weg op aan de kant van het Malieveld. Het verkeer kon dus via de A12 niet de stad uit, de stad in kon nog wel. De weg is nu weer open.
De politie riep de actievoerders na enige tijd op om te vertrekken. Sommigen gingen aan de rand van de weg staan, de meesten bleven op de A12. Inmiddels zijn alle demonstranten aangehouden als zij niet wilden vertrekken. Een agent telde daarbij ruim 160 aanhoudingen.
Extinction Rebellion had in de ochtend aangekondigd de demonstranten op te roepen helemaal niet meer mee te werken aan arrestaties. Dat houdt in dat mensen zich slap houden of hun armen in elkaar haken, zodat het voor de politie lastiger is om ze mee te nemen. Wel benadrukte XR dat alles "vreedzaam blijft verlopen". Donderdag was bij de demonstratie te merken dat veel mensen zich volledig slap hielden bij de arrestatie.
Een arrestant is geboeid meegenomen in een politiebusje. Volgens agenten schopte de betoger. Terwijl hij het busje ingedragen werd, riep hij zelf: "Ik probeerde echt niet iemand te schoppen."
De demonstranten begonnen met de blokkade om ongeveer 12.30 uur. Voor 14.00 uur waren alle demonstranten meegenomen in bussen. Sommige van hen hadden bordjes bij zich met concrete adviezen, zoals 'btw heffen op kerosine'. Ook zongen ze "Fight for climate justice". Een pasgetrouwd stel op de weg, gekleed in een trouwjurk en pak, vertelde dat dit hun "honeymoon" was. Ze vrezen dat de toekomst voor hun kinderen "niet zeker is".
Extinction Rebellion zegt elke dag de A12 te blokkeren, net zo lang tot de overheid alle financiële regelingen voor de fossiele industrie stopzet. Zaterdag begon de dagelijkse blokkade. Toen werden ruim 2400 mensen aangehouden, op zondag ruim vijfhonderd mensen. De afgelopen dagen zijn elke dag een paar honderd mensen meegenomen door de politie.
Tot nu toe zijn de gegevens van de meegenomen activisten over het algemeen niet opgeschreven. Het Openbaar Ministerie zegt dat alsnog te willen gaan doen. Wel zegt een woordvoerder dat de politie pas zal vragen om personalia als ze een demonstrant herkennen van eerdere blokkades. Ook is het mogelijk dat het OM hierbij beeldmateriaal in gaat zetten. Vervolgens moet het OM zelf nog de afweging maken of de demonstrant wordt vervolgd.