Europarlementariër Tineke Strik noemt verzoek opt-out 'illusie'

18 sep , 13:18 Landelijk
anp180924164 1
ANP
STRAATSBURG (ANP) - Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks-PvdA) noemt het Nederlandse verzoek voor een opt-out op asiel- en migratiebeleid "een illusie". PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) heeft woensdag officieel een verzoek om een uitzondering op de gebruikelijke asielregels ingediend bij de Europese Commissie.
"Minister Faber wil na jaren van onderhandelen over een nieuw migratiepact er nu al uitstappen. Pure symboolpolitiek en onrealistisch", zegt Strik in een verklaring.
Strik was namens het Europees Parlement rapporteur over het Europese migratiepact dat na jarenlange, moeizame onderhandelingen eerder dit jaar is aangenomen. De strengere asielregels die daarin zijn afgesproken, gaan over twee jaar in. In die rol onderhandelde ze namens het Europees Parlement met de Europese Commissie en de asielministers van de EU-lidstaten. "Alleen met een gezamenlijke aanpak kunnen we een humaan en effectief asielbeleid voeren", zegt de Europarlementariër.
'Enige oplossing is Europees'
"De eerste proefballon van het kabinet-Wilders is nu al doorgeprikt", zegt D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. "De enige oplossing voor migratieproblemen is Europees. Met dit soort fratsen raken de echte oplossingen steeds verder uit zicht." Diverse oppositiepartijen in Nederland, maar ook in het Europees Parlement, vernoemen het kabinet naar PVV-leider Wilders, omdat hij volgens hen de touwtjes van het kabinet-Schoof in handen heeft.
De Europese PVV-fractie vindt een opt-out "essentieel om de asielinstroom drastisch te verminderen, zodat we onze grondwettelijke verplichtingen jegens de Nederlandse burgers kunnen nakomen", laat de fractie aan het ANP weten.
SGP voorstander
Ook de SGP is voorstander van een opt-out, zo zegt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. De SGP heeft wel de voorkeur om binnen de Europese Unie grip te krijgen op migratie. "Maar als er op Europees niveau onvoldoende effectieve maatregelen worden getroffen, dan moeten lidstaten ook een opt-out kunnen krijgen", zegt Ruissen. Hij vindt dat de draagkracht van Nederland ook mee moet worden gewogen op Europees niveau en dat is de afgelopen jaren niet gebeurd. Een opt-out biedt lidstaten de ruimte een eigen asielbeleid te voeren en het kan voor Nederland een bruikbaar instrument zijn.
Om een opt-out voor Nederland te regelen, moet het Europees verdrag worden gewijzigd. Dat is een moeilijke en tijdrovende exercitie. Bovendien moeten alle lidstaten ermee instemmen. De kans daarop is klein.