LEEUWARDEN (ANP) - Wetterskip Fryslân werkt niet langer mee aan gaswinning in Friesland en in de Groningse gemeente Westerkwartier. Na berichtgeving van radioprogramma Argos meldt nu ook het waterschap de waterstand niet meer te verlagen als gasbedrijven dat vragen om naar gas te kunnen boren. Volgens het waterschap is het landschap uitgeput en kan het geen boringen meer aan.
Officieel heeft het waterschap een adviserende rol bij gaswinning. Wetterskip Fryslân adviseert altijd tegen elke vorm van mijnbouw die voor versnelde bodemdaling zorgt, maar tot nu toe werkte het waterschap wel mee als de regering had besloten toch naar gas te boren.
Het waterschap moet bij gaswinning de waterpeilen verlagen om negatieve effecten op het watersysteem te voorkomen. "Bodemdaling betekent dat het watersysteem minder water kan bergen. En dat grond te nat kan worden voor functies als landbouw, natuur en bebouwing, doordat de grondwaterstand dichter bij het maaiveld komt te staan", aldus het waterschap. De waterstand werd voorheen verlaagd, zodat de grond niet te nat werd door de bodemdaling.
Zaak bij Raad van State
Wetterskip Fryslân zegt ook alle mogelijkheden aan te grijpen om nieuwe gaswinning en uitbreiding van bestaande boringen tegen te gaan. Momenteel loopt er een zaak bij de Raad van State tegen gasboringen bij de Zuid-Friese dorpen De Blesse en Blesdijke. Daarnaast wil het waterschap de schade van gaswinning verhalen op de veroorzakers ervan, gasbedrijven als Vermilion en de NAM.
In de Friese veenweidegebieden kan het waterpeil niet verder worden verlaagd, zegt dagelijks bestuurder Remco von Maurik. Veel huizen hebben daar funderingsschade omdat de funderingen droog zijn komen te liggen door het steeds verder verlagen van het waterpeil. "We willen de waterpeilen in deze veengebieden juist omhoog zetten om veenoxidatie tegen te gaan. Door bodemdaling kunnen we de waterpeilen minder hoog zetten."