FunX-petitie voor racismelessen passeert 40.000 handtekeningen

12 jun 2020, 11:21 Landelijk
funx petitie voor racismelessen passeert 40 000 handtekeningen
ANP

De petitie van radiozender FunX om racisme voortaan als verplicht onderwerp te behandelen op basis- en middelbare scholen, is binnen een etmaal door meer dan 40.000 mensen ondertekend. Dit betekent in principe dat het onderwerp als burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer komt te staan.

Het plan voor de petitie werd aangedragen door drie tieners die vinden dat er op hun school te weinig aandacht aan het onderwerp wordt besteed. DJ Fernando Halman, die dagelijks het programma Start! presenteert, heeft zich opgeworpen als ambassadeur van het plan.

De initiatiefnemers roepen mensen overigens nog steeds op om de petitie te tekenen. Het doel is bijgesteld op 50.000 handtekeningen, om er zeker van te zijn dat er genoeg geldige handtekeningen zijn.

Volgens een van de tieners, de 18-jarige Sohna, is er in het huidige onderwijs te weinig gelegenheid om over onderwerpen als racisme te praten. "Onderwerpen als slavernij worden niet echt eerlijk verteld", stelt ze. "Het wordt meer verteld vanuit het standpunt van de Nederlandse republiek."

De drie vriendinnen hebben zelfs een concreet plan van aanpak. "We willen bijvoorbeeld dat basisscholen gebruik gaan maken van poppen, kinderboekjes en video's waar allerlei karakters in voorkomen van alle soorten, kleuren en geloven. Die moeten gelijkwaardig afgebeeld worden en niet stereotyperend. Daarmee kan je voor kinderen ook een voorbeeld stellen van: zo kunnen we elkaar zien en zo zouden we met elkaar kunnen omgaan."

Zij zouden op de middelbare school graag zien dat het slavernijverleden van Nederland op een eerlijke en uitgebreide manier wordt behandeld. Nederland was in de zeventiende eeuw verantwoordelijk voor het verhandelen van honderdduizenden slaven. Dit heeft mede bijgedragen aan de status van Nederland als economische wereldmacht in die periode.

"Er is extra aandacht voor, dat is goed en begrijpelijk in het licht van wat nu gebeurt", zegt minister Arie Slob. Maar het is ook al een onderwerp in het onderwijs, voegt hij eraan toe. "Men moet ook al aandacht besteden aan dit soort onderwerpen. Aan de grond, en de waarden die daarbij horen. Daar hoort bij dat je niet discrimineert."