De Tweede Kamerfractie van Forum voor Democratie en de jongerenclub van de partij JFVD hebben niets verkeerd gedaan omtrent antisemitische appjes in JFVD-appgroepen. Ook is er niet "verwijtbaar gehandeld" toen door een "ongelukkige naamsverwisseling" een verkeerde persoon werd geschorst en vervolgens degene werd aangenomen die eigenlijk geschorst had moeten worden.
Die conclusie trekt een interne onderzoekscommissie, bestaande uit Thierry Baudet-vertrouweling Wybren van Haga en het Noord-Hollandse Statenlid Ralf Dekker. De partij noemt het een "grondig en serieus rapport" waarin "op geen enkele wijze wordt verbloemd of vergoelijkt", zo staat op de website van FvD. Volgens de commissie is een eerder onderzoek in mei, waarna de verkeerde persoon werd geschorst, "zeer uitvoerig en volledig" geweest. Ook is er na de verkeerde schorsing onmiddellijk ingegrepen. Verder is er geen reden voor "nieuwe of aanvullende strafmaatregelen" richting JFVD-leden, stelt de commissie.
Veel FVD-critici, onder wie Annabel Nanninga, wilden een "volledige sanering" van de JFVD. Daarin gaat de commissie niet mee. Wel komt ze met andere aanbevelingen. Zo moeten alle officiële appgroepen worden opgeheven om "definitief af te rekenen met de ontstane beeldvorming". Ook moet er een klachtencommissie komen en een zero-tolerancebeleid als leden zich niet houden aan regels voor wat er wel en niet besproken mag worden.
De perikelen met de jongerenclub stortte de partij in een grote crisis. Veel FVD-volksvertegenwoordigers hebben de partij de afgelopen weken de rug toegekeerd. In de Eerste Kamerfractie zitten alleen nog Paul Frentrop en Johan Dessing voor de partij, nadat zeven andere FvD-senatoren zich hadden afgesplitst om een eigen fractie te vormen.
Partijvoorman Thierry Baudet raakte bovendien in een machtsstrijd verwikkeld met het partijbestuur, die uitmondde in een ledenraadpleging over zijn positie. Baudet won dat referendum met ruim driekwart van de stemmen. Daarmee is hij weer partijleider en blijft hij samen met penningmeester Olaf Ephraïm in het bestuur. Zij komen later met een voordracht voor nieuwe bestuursleden. De nu nog resterende bestuurders keren niet terug.