Geen compensatie vuurwerkverkopers voor knalverbod

31 jan 2020, 17:14 Landelijk
geen compensatie vuurwerkverkopers voor knalverbod
ANP
Vuurwerkhandelaren die nog knalvuurwerk in voorraad hebben dat komende jaarwisseling wordt verboden, krijgen hiervoor geen compensatie. "We weten al heel lang dat de discussie hierover loopt", zegt minister Stientje van Veldhoven (Milieu). Volgens premier Mark Rutte nemen ondernemers nu eenmaal risico's. De vuurwerkbranche overweegt juridische stappen.
Van Veldhoven vindt compensatie niet logisch, omdat het nog vroeg in het jaar is en de discussie over een knalverbod al langer loopt. Deze week lekte uit dat het kabinet deze jaarwisseling al een verbod wil op knalvuurwerk en pijlen. De VVD, die eerst nog tegen zo'n verbod was, opperde dat ondernemers gecompenseerd zouden moeten worden. Dat zal niet zo snel gebeuren. "De branche heeft eerder ook aangegeven voorstander te zijn van een verbod op knalvuurwerk", zegt Van Veldhoven. Volgens de bewindsvrouw blijft er genoeg vuurwerk over voor verkopers, zoals "cakeboxen en bloemen".
De vuurwerkbranche is verbaasd over de opmerkingen van Van Veldhoven. De branche respecteert het deelverbod en werkt eraan mee, "maar dat betekent niet dat de vuurwerkbranche het verlies en de kosten van afvoering van de voorraadartikelen en de reeds bestelde artikelen voor eigen rekening zal nemen." laat de brancheorganisatie weten. Die pleit voor een "fatsoenlijke regeling". "Vanwege de opstelling van de minister overwegen wij nu juridische stappen om dit alsnog af te dwingen", aldus Marcel Teunissen van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).
Het kabinet wil dat de pakkans groter wordt. "Dit vereist een samenspel van gemeenten, openbaar ministerie, politie en gemeentelijke handhavers", schrijft het kabinet. Maar in de strijd tegen illegaal vuurwerk en relschoppers trekt het kabinet niet direct de knip. "Bij de planning zal met extra inzet rond de jaarwisseling rekening moeten worden gehouden. Dit zal binnen de bestaande politiecapaciteit gebeuren."
Wel blijft het ministerie van Justitie praten met burgemeesters en politie. Ook kunnen gemeenten ervoor kiezen een lokaal totaalverbod af te kondigen, aldus Van Veldhoven. Het kabinet volgt aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid op.