De agenten die betrokken waren bij de fatale arrestatie van Mitch Henriquez in 2015 hebben geen fouten gemaakt en moeten daarom worden vrijgesproken, of ontslagen van rechtsvervolging. ,,Een eenmaal ingezette arrestatie mag niet afgebroken worden omdat iemand te veel verzet levert." Dat zei advocaat Caroline de Sitter dinsdag tijdens het hoger beroep in de zaak.
De Sitter staat de agent bij die wordt aangeduid als DH01. Hij was het die de - volgens de rechtbank fatale - nekklem bij de 42-jarige Arubaan toepaste. Zij en haar collega Thijs Kelder - die agent DH02 bijstaat - betwisten die doodsoorzaak. Volgens hen zijn er meerdere deskundigen die er vraagtekens bij zetten. Een 'acuut stress syndroom', veroorzaakt door het heftige verzet, of een plotselinge hartstilstand is volgens de advocaten waarschijnlijker.
Tegen de twee agenten is maandag een celstraf van zes maanden voorwaardelijk geëist. Ook zouden zij twee jaar niet bij de politie mogen werken. Kelder noemt dat een ,,ongepaste, onnodige en onmogelijke" strafeis. ,,Er loopt al een aparte disciplinaire procedure. Dat mag niet doorkruist worden door een aparte beslissing van de strafrechter." Ook hoort de ontzetting uit het politieambt volgens hem bij de tuchtrechter thuis, niet bij de strafrechter.
Bij de eerdere behandeling bij de rechtbank had het Openbaar Ministerie de rechters gevraagd de agenten wel schuldig te verklaren maar geen straf op te leggen. De rechtbank ging daar echter niet in mee en veroordeelde DH01 en DH02 eind 2017 tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met een proeftijd van een jaar. De agenten gingen tegen het vonnis in beroep.
Henriquez overleed de dag na zijn arrestatie tijdens een Haags muziekfestival in juni 2015. Hij had tegen agenten geroepen dat hij een wapen bij zich had en wees daarbij op zijn kruis. Er waren vijf agenten - met pepperspray en wapenstok - nodig om de grote en sterke man in bedwang te krijgen.
De dood van Henriquez zorgde destijds voor dagenlange rellen in de Haagse Schilderswijk. De bij de arrestatie betrokken agenten werden ernstig bedreigd. Zij moesten zelfs onderduiken. Mede daarom zitten ze volledig afgeschermd in de rechtbank en worden hun stemmen vervormd.
Het gerechtshof Den Haag - voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol - doet 19 juni uitspraak.