Er komt geen gezamenlijk Europees verkiezingsprogramma van GroenLinks en PvdA. De partijen willen wel een manifest presenteren in de aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen van volgend jaar, bevestigen bronnen van de twee partijen na een bericht van NRC. In dat manifest moet de gemeenschappelijke visie van de partijen op de toekomst van de Europese Unie komen te staan.
Bronnen van zowel GroenLinks en PvdA bezweren dat dit besluit geen voorbode is van scheuren in de linkse samenwerking. PvdA en GroenLinks werken steeds nauwer met elkaar samen. De twee partijen vormen na de verkiezingen later deze maand bijvoorbeeld één fractie in de Eerste Kamer. Op het deels gezamenlijke congres van de partijen, namen leden van zowel GroenLinks als PvdA voorstellen aan om "een gezamenlijk programma te presenteren en samen campagne te voeren voor de Europese verkiezingen van 2024", en in de jaren erna te zorgen dat Europarlementariërs van beide partijen goed met elkaar samenwerken.
Van een gezamenlijk program komt het dus niet. Dat heeft er volgens betrokkenen vooral mee te maken dat beide partijen deel uitmaken van elk hun eigen Europese fractie (PvdA van de sociaaldemocraten, GroenLinks van de groenen). Dat maakt het nodig dat beide partijen met hun eigen programma de verkiezingen in gaan.
Wel komt er dus een gezamenlijk manifest. Het GroenLinks-bestuur nam hier eerder al een voorschot op. Het noemde in reactie op het voorstel op het congres eerder dit jaar een "oplegger" als optie, die zou worden toegevoegd aan de beide verkiezingsprogramma's, waarin gemeenschappelijke standpunten zouden komen te staan. Maar het manifest bleek een betere vorm om deze overeenkomsten te benadrukken, zeggen ingewijden.
Beide partijen hielden in hun antwoord op de voorstellen voor Europese samenwerking, ingediend door het initiatief RoodGroen, al een kleine slag om de arm als het gaat om de uitwerking ervan. De PvdA benadrukte in reactie op de congres-motie bijvoorbeeld dat besluiten over het partnerschap uiterst zorgvuldig moeten worden genomen. Maar het partijbestuur noemde een gezamenlijk programma wel een "wenselijke stap in onze samenwerking". Volgens NRC was vooral GroenLinks terughoudend over het idee om een gezamenlijk Europees programma op te stellen, terwijl die partij zich de afgelopen tijd juist het meest enthousiast toonde over de samenwerking.