Een Zuid-Afrikaans vaccin tegen de veeziekte blauwtong kan voorlopig niet worden ingezet bij de bestrijding van de huidige uitbraak in Nederland. Er zijn twijfels over zowel de veiligheid van het middel als de werkzaamheid ervan tegen de variant van de ziekte die momenteel op Nederlandse boerderijen rondwaart.
Dat meldt demissionair landbouwminister Piet Adema aan de Tweede Kamer. Het Zuid-Afrikaanse vaccin was voor houders van schapen en koeien de enige hoop op een spoedige vaccinatiecampagne tegen blauwtong, waar inmiddels meer dan duizend bedrijven door zijn getroffen.
Toelating van nieuwe geneesmiddelen en vaccins vergt doorgaans een grondige en daarmee tijdrovende procedure. In uitzonderlijke situaties kan tijdelijk toestemming worden verleend om een middel toch te gebruiken. De huidige uitbraak is zo'n noodsituatie, zegt Adema, maar dan nog moeten de veiligheid en werkzaamheid buiten kijf staan.
"Ik begrijp dat dit een harde boodschap is voor dierhouders", aldus de bewindsman. "Net als zij wil ook ik zo snel mogelijk verantwoord kunnen vaccineren om het leed bij de dieren te beperken." Adema blijft daarom "vol inzetten" op de ontwikkeling van een vaccin in Europa, samen met andere getroffen EU-lidstaten.
De verwachting is dat het aantal nieuwe besmettingen de komende tijd zal afnemen. Blauwtong wordt verspreid door knutten - een klein soort muggen - en die worden minder actief naarmate de temperatuur daalt. De verwachting is wel dat deze variant van blauwtong na de winter opnieuw zal opduiken.