'Geld stond centraal bij adopties kinderen uit Sri Lanka'

18 mei 2020, 16:35 Landelijk
geld stond centraal bij adopties kinderen uit sri lanka
Met het belang van de uit Sri Lanka geadopteerde kinderen "hield niemand rekening", centraal stond "geld verdienen en zaken doen". "Het was business", betoogde advocaat Lisa-Marie Komp maandag tijdens de door Nederlandse ouders geadopteerde Dilani Butink aangespannen rechtszaak. Volgens haar hebben de Nederlandse staat en de organisatie die de adoptie faciliteerde ernstige fouten gemaakt.
Volgens de 28-jarige Butink zijn haar geboortepapieren vervalst. Daardoor kan zij haar biologische ouders niet opsporen. "Ik wil erkenning voor de misstanden", vertelde ze de rechter op de vraag waarom ze deze zaak heeft aangespannen. "Ik wil weten waar ik vandaan kom. Het is belangrijk om dat te weten." Een van de eisen in deze zaak is dat de Staat helpt bij het opzetten van een DNA-databank zodat ze wellicht toch nog haar biologische familie kan achterhalen.
Butinks Nederlandse ouders reisden in 1992 naar Sri Lanka om een kindje op te halen. Dat bleek niet beschikbaar te zijn. Een tussenpersoon zorgde er daarna binnen korte tijd voor dat Butink geadopteerd kon worden. Zij was toen pas enkele dagen oud. Een van de bemiddelaars ter plekke, is later opgepakt voor illegale adopties, aldus Komp.
Volgens de advocaat van de Staat is de zaak verjaard, van een rechtszaak kan dus geen sprake zijn. "De Staat betreurt dat de zoektocht van eiseres naar haar biologische ouders nog niet tot het gewenste resultaat heeft geleid." Maar, aldus de advocaat, de Staat kan daar niets in betekenen.
De stichting Kind en Toekomst die de adoptie faciliteerde, ontkent onrechtmatig te hebben gehandeld. De oprichter en voorzitter van de stichting liet de rechter weten dat het voor haar "heel verdrietig" is om in de rechtbank te zitten. "Ik herken me niet in de verwijten. Voor mijn gevoel heb ik alles voor de kinderen gedaan."
De rechter stelde aan het einde van de zitting voor dat Butink en de stichting met elkaar om de tafel zouden zitten, om te kijken of ze nader tot elkaar konden komen. Butink liet weten dat ze al een gesprek met de voorzitter had gehad, maar dat ze elkaar helaas niet hadden gevonden.
De rechtbank wil 9 september uitspraak doen.