Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel blijven nieuwe asielzoekers binnenkomen, en daarom worden nog altijd nieuwe noodlocaties geopend om de asielzoekers tijdelijk onder te brengen.
De gemeente Zundert wil ongeveer 150 kansrijke asielzoekers opvangen op het terrein van een voormalige jeugdzorginstelling tussen Breda en Rijsbergen. Het is de bedoeling dat de regionale opvanglocatie in De Krabbebossen 3 tot 5 jaar lang beschikbaar is. Omwonenden zijn geïnformeerd, maar de plannen zijn nog niet helemaal rond.
Emmen gaat maximaal vijftig asielzoekers opvangen in een sporthal in de wijk Bargeres. Die is van 1 oktober tot en met 31 december beschikbaar. In Assen kunnen vanaf begin oktober ongeveer vijftig asielzoekers drie maanden lang terecht in een woonboerderij, die al eigendom van de gemeente is. Nog eens vijftig asielzoekers worden vanaf oktober opgevangen op het terrein van een zorginstelling bij het Drentse Gieten (gemeente Aa en Hunze). In de buurt van Dwingeloo (gemeente Westerveld) kunnen maximaal veertig asielzoekers tot 1 december worden opgevangen in een vakantiepark.
De Gelderse gemeente Overbetuwe wil 120 asielzoekers tijdelijk opvangen op een bedrijventerrein in Elst, tussen Arnhem en Nijmegen. De gemeente heeft daar een stuk grond dat nog niet wordt gebruikt. Het is de bedoeling dat de eerste mensen er op 1 november naartoe worden gebracht. De locatie zou dan drie maanden open moeten blijven. De gemeenteraad hakt volgende week de knoop door.
De Overijsselse gemeente Dalfsen vangt vanaf begin oktober maximaal vijftig asielzoekers zes maanden lang op in hotel Hof van Dalfsen. Buurgemeente Ommen gaat ongeveer veertig asielzoekers opvangen in haar gemeentehuis. Eerder stelden Sliedrecht (Zuid-Holland) en Buren (Gelderland) hun gemeentehuizen daarvoor beschikbaar. De gemeente Bergen in Limburg kijkt of het mogelijk is om maximaal negentig asielzoekers drie maanden lang op te vangen op het terrein van een voormalig zwembad in het dorp Nieuw Bergen.
De noodopvang in het Zeeuwse Zierikzee blijft langer open. Daar zitten 34 mensen in een voormalige school. Ze zouden er tot 1 oktober kunnen blijven, maar dit wordt verlengd naar 1 januari.
Niet alleen het aanmeldcentrum in Ter Apel zit overvol, maar ook de asielzoekerscentra waar ze na aanmelding naartoe zouden moeten. Dat komt onder meer doordat er duizenden statushouders zitten. Deze mensen zijn erkend als vluchteling en mogen dus in Nederland blijven, maar door de woningnood is er geen woning voor ze beschikbaar. Meerdere gemeenten hebben daarom tijdelijke opvangplekken voor die groep gemaakt, zodat er in elk geval plekken vrijkomen in asielzoekerscentrum. Zo heeft Bergen op Zoom woensdag besloten om vanaf november ongeveer tachtig statushouders op te vangen in een voormalig vakantieverblijf.