Het vervroegd behalen van het rijbewijs door zeventienjarigen en het tijdelijk laten begeleiden door bijvoorbeeld een van de ouders levert goede resultaten op. Het experiment 2toDrive voor dit beginnersrijbewijs heeft ertoe geleid dat meer zeventienjarigen slagen voor het eerste rij-examen dan achttienjarigen.
Sinds het begin van de proef in 2011 hebben ruim 240.000 jongeren onder de achttien jaar hun riijbewijs B gehaald. Vorig jaar waren dat er 33.000. Door het programma 2toDrive mogen jongeren vanaf hun zestiende theorie-examen doen en als ze 16,5 jaar zijn beginnen met praktijklessen. Eenmaal zeventien jaar kunnen ze praktijkexamen doen en met een rijbewijs onder begeleiding autorijden.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakte maandag bij het examencentrum van het CBR in Schelluinen de goede resultaten van 2toDrive bekend. Dit opleidingsprogramma wordt half maart definitief ingevoerd.
,,Veilig rijden vraagt veel oefenen'', zei de minister in een bijeenkomst met geslaagde zeventienjarigen. ,,Deze jonge bestuurders gaan uiteindelijk met meer ervaring op pad, omdat ze onder begeleiding al veel gereden hebben.''
Het beginnersrijbewijs is beproefd met als doel de verkeersveiligheid te verbeteren. Jonge, beginnende bestuurders blijken immers gemiddeld vaker bij ongelukken betrokken te zijn. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft na onderzoek geconcludeerd dat het beginnersrijbewijs goed werkt. De zeventienjarigen gaan serieus om met de begeleiding, doen meer rijervaring op en leren veilig te rijden voordat ze alleen de weg op gaan.
De jongeren hebben gemiddeld twee coaches met wie ze rijden, een van de ouders of iemand uit de familiekring.