De Gezondheidsraad heeft al in september geadviseerd om de boostercampagne voor te bereiden. Dat zegt een woordvoerder in reactie op kritiek van coronaminister Hugo de Jonge, die woensdag in de Tweede Kamer naar de raad verwees voor de vraag waarom het toedienen van boosterprikken zo traag gaat. De raad blijft erbij dat er in september nog geen medisch-wetenschappelijke aanleiding was om te beginnen met boosters.
"Wij hebben wel op 14 september al geadviseerd: zorg dat je er klaar voor bent, zodra wij positief adviseren over het starten van een boosterprikcampagne", aldus de woordvoerder van de Gezondheidsraad. Dat advies om onder meer ouderen een extra prik te geven kwam op 2 november, maar sindsdien komt het vaccineren nog maar traag op gang. Een plan voor het versnellen van de campagne heeft De Jonge voor komende vrijdag in het vooruitzicht gesteld.
Een woordvoerster zegt dat het ministerie van Volksgezondheid in september - na het advies van de Gezondheidsraad - is begonnen met het voorbereiden van de boostercampagne. Dat was volgens de zegsvrouw "een gigantische operatie". Na het startsein op 2 november was het dan ook niet mogelijk direct te beginnen. "Er zijn toch dingen die je pas op het allerlaatste moment kan doen." Op 18 november werd de eerste boosterprik gezet.
Kamerleden stelden woensdag vragen over de trage start van de campagne. De Jonge zei de vragen terecht te vinden, maar wilde zelf nog geen conclusies trekken. "Ik denk dat het goed is om die vraag bij het RIVM en de Gezondheidsraad te leggen", zei hij.
De Gezondheidsraad kijkt naar de laatste stand van de medische wetenschap, legt een woordvoerder uit. In september was wetenschappelijk nog niet goed te bepalen wanneer een boosterprik precies nuttig zou zijn. In de weken daarna kwam meer onderzoek beschikbaar, waarna de raad wél kon adviseren om bepaalde groepen een extra prik te geven. "Maar het lag wel in de lijn der verwachting dat boostervaccins op een gegeven moment nodig zouden zijn, omdat de werking van vaccins in de regel op den duur afneemt", aldus de woordvoerder. "En dat je dan moet beginnen met het extra inenten van kwetsbare groepen." Of het advies om de campagne alvast voor te bereiden wordt opgevolgd, is vervolgens aan de politiek zelf, beaamt hij. Het ministerie zegt dus dat dit is gebeurd.
Volgens het RIVM verloopt de campagne conform de afspraken. "Wij voeren uit in opdracht van het ministerie. En we zijn in goed overleg met Volksgezondheid en de GGD om de campagne zo goed mogelijk in te richten en te versnellen waar het kan", zegt een woordvoerder.
Nederland heeft in vergelijking met andere Europese landen nog maar heel weinig boostervaccinaties toegediend. Andere landen, die al eerder met boosterprikken zijn begonnen, namen daarmee wat de Gezondheidsraad betreft wetenschappelijk gezien "een gok".