In de periode van 1 augustus vorig jaar tot medio april dit jaar hebben de GGD’en 11,3 miljoen coronatesten afgenomen bij 6,7 miljoen mensen. Dat telde het CBS. Jongeren (12 tot 25 jaar) lieten zich het vaakst testen, ouderen het minst.
Mensen met een baan lieten zich vaker testen (48 procent) dan mensen met een bijstandsuitkering (24 procent) of die met pensioen zijn (20 procent). Mensen met een baan in het onderwijs lieten zich met dik 60 procent het allervaakst testen.
De conclusie van het CBS betekent dat 38 procent van de Nederlandse bevolking zich in genoemde periode zich ten minste één keer heeft laten testen bij een GGD. Bijna 60 procent deed dat één keer, 24,5 procent twee keer en bijna 16 procent drie keer of zelfs nog vaker. Van alle bij de GGD geteste personen in deze periode heeft 17 procent minstens één keer een positieve testuitslag gekregen.
Het CBS zegt dat de GGD-data niet het volledige beeld geven. Testen kan immers ook elders, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, in het verpleeghuis, bij de huisarts, via de werkgever of in commerciële teststraten. Veel zorgmedewerkers zijn getest in de zorginstellingen waar zij werken. Al deze testuitslagen zitten niet in het door het CBS geanalyseerde GGD-databestand. Het is niet bekend hoeveel testen er buiten de GGD om hebben plaatsgehad.