Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is "helemaal blij" met het besluit om eerder dan gepland te beginnen met het inenten van ziekenhuis- en ambulancepersoneel. Maandag werd bekend dat ambulance- en ic-personeel, medewerkers van de spoedeisende hulp en personeel dat op de verpleegafdelingen met Covid-patiënten werkt al vanaf woensdag worden ingeënt.
"Ik kan niet wachten tot we beginnen", aldus Gommers. Er kunnen vanaf woensdag 30.000 medewerkers in de acute zorg worden gevaccineerd. Dat is volgens hem precies genoeg en net op tijd. "Als zij gevaccineerd zijn, hebben ze over twee à drie weken voldoende afweer opgebouwd en loopt de uitval in de ziekenhuizen hopelijk terug." Gommers drong al langer aan op het vervroegd vaccineren van ziekenhuispersoneel.
Mocht over een aantal weken de "Britse mutatie" van het virus - die extra besmettelijk lijkt - in Nederland zijn opgerukt, dan is de uitval in de ziekenhuizen tegen die tijd in ieder geval zo laag mogelijk, zegt hij. "De situatie zoals die nu in het Verenigd Koninkrijk is, met een uit te hand lopend aantal besmettingen en enorme druk op de ziekenhuizen, wil ik hier echt voorkomen."
In principe moeten de ambulance- en ziekenhuismedewerkers over drie weken de tweede dosis van het Pfizer-vaccin krijgen toegediend. Het Verenigd Koninkrijk besloot eerder dat de tweede inenting langer op zich mag laten wachten. Zodoende kunnen meer mensen worden ingeënt met de beperkte hoeveelheid vaccins. Ook Duitsland overweegt deze strategie. Volgens Gommers zou de eerste prik al zorgen voor voldoende antistoffen in het bloed om in ieder geval deels te beschermen tegen het virus. Als de tweede prik dus niet al over drie weken komt is dat volgens hem dus waarschijnlijk "niet heel erg".