Minister Ferd Grapperhaus van Justitie gaat dinsdag om tafel met de politie naar aanleiding van de rellen van zondag in Den Haag. Hij spreekt dan de voorzitters van de politiebonden, de centrale ondernemingsraad en de korpsleiding. Daarna komen zij met een gemeenschappelijke verklaring.
Grapperhaus hekelt de "stemmingmakerij" op internet. Op sociale media laten allerlei mensen, onder wie lokale politici en kamerleden, zich kritisch uit over het politieoptreden. "Dat is afkeurenswaardig en grievend voor de mensen die hun werk zitten te doen. Ik sta volledig achter de politie", aldus de minister na afloop van het beraad met de burgemeesters van de veiligheidsregio's in Utrecht. Mensen moeten volgens hem niet direct commentaar leveren en eerst de feiten afwachten. "Dat geldt voor iedere burger."
Naar schatting vierhonderd hooligans trokken zondag naar Den Haag om te rellen. Op het Malieveld was een protest bezig tegen de coronamaatregelen. Grapperhaus: "Het gaat om volwassen kerels die dingen naar agenten gooien. Ik weet niet wat voor rotzooi ze allemaal hebben gebruikt. Mensen van mijn leeftijd met verkeerde bedoelingen die alleen maar de boel willen verstieren. Voor hen heb ik nul sympathie. Zij moeten beter weten en verdienen lik op stuk."
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen laat weten dat de ervaringen van Den Haag worden meegenomen bij volgende protesten en dat burgemeesters attent zijn op relschoppers. "Er komen geen nieuwe richtlijnen voor demonstraties. Dat is niet nodig. Demonstreren is een grondrechtelijk goed. Het is nu misgegaan omdat een stel onverlaten zich nergens iets van aantrekt. Tegen hen wil ik zeggen: organiseer je eigen demo."
Korpschef Henk van Essen is klaar met het constante 'bashen' van de politie, zegt hij tegen De Telegraaf. "Wat we ook doen, altijd is er wel iemand die vindt dat het anders had gemoeten. We treden te soft op. Of juist te hard. Een oordeel over ons optreden is snel geveld, vaak op basis van fragmentarische beelden. Dat raakt mij. Het doet geen recht aan mijn politiemensen. Aan onze politiemensen."
Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, vindt dat ook, laat hij aan het AD weten. "Politieagenten worden de afgelopen maanden op grote schaal beticht van alles wat mogelijk is. Zij zijn altijd de gebeten hond, wát er ook gebeurt. Nu liep het gisteren dus uit de hand, op een plek waar allemaal verschillende mensen met verschillende ambities en doelen lopen. Daar moet de politie 'in the heat of the moment' chocola van maken. Op die momenten worden er onvoorstelbaar veel filmpjes gemaakt en geknipt en geplakt, allemaal om de agenten in kwestie in fout daglicht te stellen. Voor onze collega's hoeft het zo niet meer."