'Green Deal blijft dweilen met de kraan open'

11 dec 2019, 14:46 Landelijk
green deal blijft dweilen met de kraan open
ANP
De zogeheten 'Green Deal' van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. "Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open", meent directeur Donald Pols.
Milieudefensie vindt het wel positief dat de commissie de kosten voor groener beleid eerlijk wil verdelen. Ook het plan om Oost-Europese landen financieel te steunen als ze hun kolencentrales inwisselen voor hernieuwbare energiebronnen als zon en wind, juicht de organisatie toe. Op andere punten ziet Pols nog onduidelijkheden. "Gaan we stoppen met de import van veevoer en biobrandstof waarvoor oerwoud wordt gekapt? Gaan we het handelsbeleid eerlijker maken, zodat mensen niet meer worden uitgebuit?"
De organisatie toont zich verder teleurgesteld over de instandhouding van het zogeheten Energy Charter Treaty. Dat is een verdrag dat investeerders in de energiesector beschermt. Gevolg daarvan is, dat ze claims kunnen indienen als overheden bijvoorbeeld kolencentrales willen sluiten die nog niet zijn afgeschreven.
Greenpeace vindt de doelstellingen, waaronder een halvering van de CO2-uitstoot in 2030, te mager. De organisatie pleit voor het fundamenteel omgooien van het economische systeem. Ook het Wereld Natuur Fonds (WNF) ziet het als een "gemiste kans" dat economische groei nog altijd vooropstaat, in plaats van een grondige systeemverandering. Wel ziet het WNF dat Brussel "de enorme uitdagingen erkent", maar de organisatie stelt dat de concrete uitwerking van de plannen nog moet uitwijzen of er echt genoeg zal veranderen.
Business Europe, de spreekbuis voor het Europese bedrijfsleven, stelt in een reactie dat de plannen alleen een succes kunnen worden in combinatie met een "krachtige industriële strategie". "Alleen concurrerende en winstgevende bedrijven zullen technologische oplossingen aandragen en banen en rijkdom genereren."