Politie grijpt in bij actie Greenpeace in Rotterdamse haven

04 okt 2021, 9:40 Landelijk
greenpeace voert actie op het water bij raffinaderij shell pernis
ANP

De politie heeft ingegrepen bij een actie van Greenpeace bij Shell Pernis, de grootste olieraffinaderij van Europa. Activisten van de milieuorganisatie hadden de toegang tot de Tweede Petroleumhaven geblokkeerd met kano's, kajaks en een zeilschip, de Beluga. Ook hadden ze lijnen gespannen. "Daardoor was het scheepvaartverkeer gestremd. Dat is echt uit den boze", liet een woordvoerster van de politie weten.

De politie heeft de lijnen weggehaald en meerdere activisten aangehouden. Vanwege de veiligheid besloot Greenpeace na een tijdje dat de resterende 'kajaktivisten', zoals een woordvoerder ze noemde, beter zelf uit het water konden komen. Op het land ging de actie langer door. Zo waren diverse actievoerders op een silo van Shell geklommen. Die beplakten ze met voorbeelden van wat zij "misleidende fossiele reclames" vinden.

In de loop van de middag werd de actie helemaal beëindigd. Volgens Greenpeace zijn in totaal zeventien deelnemers aangehouden. Een politiewoordvoerder kon geen aantal noemen.

Tientallen activisten uit binnen- en buitenland kwamen maandagochtend naar "het hart van de vervuiling", zoals zij het noemen. Met de actie wilde de organisatie de aandacht vestigen op reclames van bedrijven die zich met fossiele brandstoffen bezighouden.

Door middel van een Europees Burgerinitiatief hoopt Greenpeace een verbod op "fossiele reclame" dichterbij te brengen. Het komende jaar wil Greenpeace proberen een miljoen handtekeningen van Europese burgers te verzamelen die dit doel ondersteunen.

Shell was niet over de actie te spreken. "De demonstranten zijn illegaal op ons terrein waar strenge veiligheidsvoorschriften gelden", stelde het bedrijf kort na aanvang. De multinational "respecteert het recht en de vrijheid om te demonstreren, mits dit op een veilige manier gebeurt", maar dat was hier volgens Shell niet het geval.

Inhoudelijk wijst Shell, dat tot de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld behoort, erop dat het ook miljarden euro's investeert in koolstofarme energie. "Denk bijvoorbeeld aan wind- en zonne-energie, waterstof, biobrandstoffen en laadpalen." De multinational zegt klanten te willen helpen met een overstap op schonere energiebronnen. "Dat betekent ook dat we hen willen laten weten welke koolstofarme producten we aanbieden of ontwikkelen, bijvoorbeeld via advertenties."

Greenpeace is van de duurzame ambities van het grote olie- en gasbedrijf niet onder de indruk. "Leuk dat Shell een paar groene projecten heeft, maar als het overgrote deel nog vies is, blijft Shell de klimaatcrisis aanjagen", reageerde de organisatie.