De mobiele eenheid (ME) heeft tijdens de rellen op het Amsterdamse Museumplein proportioneel opgetreden. Dat zei burgemeester Femke Halsema tegen de gemeenteraad. "Leuk is het nooit als er geweld wordt gebruikt", benadrukte zij. Maar volgens Halsema is de politie zorgvuldig te werk gegaan. "Met mate, vastbesloten en zeer fatsoenlijk. Daar ben ik heel erg trots op." De politie verdient volgens haar dan ook een "énorm compliment".
"We hebben gezien dat het gezag functioneert. De politie is overal bijtijds aanwezig en grijpt in." De burgemeester is het dan ook niet eens met kritiek die er is op het optreden van de ME. "Het ging om demonstraties die op die locatie niet waren toegestaan. Iedereen die op het Museumplein was, wist dat. Daar zijn ze niet een keer, maar wel tien keer aan herinnerd." Volgens Halsema is bij herhaling aan de aanwezigen gevraagd te vertrekken.
De burgemeester maakte een onderscheid tussen de relschoppers die de afgelopen twee zondagen de confrontatie met de politie zochten op het Museumplein en de raddraaiers maandagavond in Oost en dinsdag in Osdorp. Zo kwamen er op het Museumplein behalve mensen die hun diepe onvrede over het coronabeleid wilden uiten volgens Halsema ook "harde kern relschoppers". "Hooligans uit verschillende delen van het land. En dan heb je meelopers, die in grote mate ook niet uit Amsterdam afkomstig waren maar die nieuwsgierig zijn en zich erin laten zuigen". Bij de ongeregeldheden in de buurten betrof het vooral jongvolwassenen uit de buurten zelf.
Zowel Halsema als de raad sprak lof uit voor de buurtbewoners die de afgelopen dagen hebben helpen voorkomen dat er meer rellen zouden uitbreken. Zo gingen de afgelopen dagen op meerdere plekken buurtvaders en -moeders, jongerenwerkers en andere vrijwilligers de straat op om jongeren die uit waren op ongeregeldheden naar huis te sturen.
Op vragen vanuit de raad over de chique P.C. Hooftstraat, waar ondernemers uit vrees voor plunderingen komend weekend hun winkels hebben gebarricadeerd, zei Halsema dat dit niet de bedoeling is. Door het dichttimmeren van winkels gaan straten er volgens haar onveilig uitzien. Ze heeft begrip voor de zorgen van ondernemers. "Dat is iets anders dan zeecontainers op de stoep zetten en enorme barricades opwerpen van betonblokken, waardoor iemand die slecht ter been is niet meer over de stoep kan lopen. We hebben dringend gevraagd dit niet te doen en weg te halen."