Hamer: bestuur Mores moet geen banden hebben met cultuursector

14 apr 2023, 16:04 Landelijk
hamer bestuur mores moet geen banden hebben met cultuursector
ANP

Mores, het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en creatieve sector, moet opnieuw worden vormgegeven. Dat schrijft Mariëtte Hamer, de Regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag, in een advies aan staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media.

De grote toename van het aantal meldingen vraagt volgens Hamer om een nieuwe organisatiestructuur en een verdere professionalisering van Mores. Het is belangrijk dat het nieuwe bestuur bestaat uit mensen die niet uit de cultuursector komen, vindt ze.

Daarnaast adviseert Hamer dat Mores op korte termijn een nieuw logo neemt, omdat het huidige logo van Mores te veel overeenkomsten vertoont met dat van de NOS.

Hamer erkent dat de zorgen uit de sector over belangenverstrengeling ervoor kunnen zorgen dat mensen zich niet meer melden bij Mores als zij grensoverschrijdend gedrag hebben ervaren. Het nieuwe bestuur van Mores zou moeten bestaan uit mensen die deskundig zijn op het gebied van bestuur en organisatie, en verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag.

Het bestuur van Mores stapte recent op na onthullingen over wangedrag op de werkvloer bij NOS Sport. Sommige werknemers van NOS Sport hadden aangegeven dat zij zich niet durfden te melden bij Mores omdat de inmiddels afgetreden voorzitter Janke Dekker getrouwd is met NOS Sport-coryfee Tom Egbers. Egbers is een van de mensen die door de Volkskrant in het onderzoek naar het wangedrag bij NOS Sport is genoemd.

Hierna vroeg Uslu aan Hamer een advies hoe Mores op korte termijn als veilig meldpunt voor de gehele sector kan functioneren en hoe dit ook in de toekomst verzekerd kan worden. Hamer geeft in het advies aan dat zij het bijzonder betreurt dat mensen in de afgelopen periode mogelijk geen melding hebben durven te maken. "Ik hoop dat Mores op korte termijn voor alle toekomstige melders een goed bereikbare en veilige plek zal zijn."

Hamer zegt overigens ook te snappen dat de oude bestuursleden wél banden met de cultuursector hebben. "Als reactie op MeToo is Mores.online opgericht door de sector zelf. Maar nu blijkt de vertegenwoordiging van de sector in het bestuur ook in het nadeel van het meldpunt te werken", schrijft zij aan Uslu. Omdat kennis vanuit de sector wel van belang is voor de werkzaamheden van het meldpunt, adviseert Hamer om die in te brengen door een raad van advies aan te stellen met betrokkenen vanuit verschillende sectoren die bij Mores zijn aangesloten.

De verdere professionalisering en toename van de werkzaamheden van Mores vragen volgens Hamer bovendien op den duur om een directeur die een werkorganisatie aanstuurt, maar daar moeten dan wel de financiële middelen voor beschikbaar zijn. De Regeringscommissaris vindt dat de overheid en de cultuur- en creatieve sector deze kosten moeten gaan dragen.