Hamer: uitvoering plannen sociale veiligheid NPO blijft achter

27 nov , 6:19 Landelijk
anp271124055 1
ANP
HILVERSUM (ANP) - Ondanks plannen die de NPO en de omroepen hebben gemaakt voor meer sociale veiligheid, is er tien maanden na de publicatie van het rapport-Van Rijn onvoldoende vooruitgang geboekt. Hilversum moet meer doen om een structurele cultuurverandering te bewerkstelligen. Dat stelt Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, in haar derde reflectiebrief over dit onderwerp. Zij heeft haar evaluatie woensdag gedeeld met minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij vreest ook dat het onderwerp in de verdrukking komt door de grote bezuinigingen die het kabinet bij de NPO doorvoert.
"Er is een wisselend beeld", stelt Hamer in haar rapportage. "We zien zeker goede initiatieven, die ook al hun vruchten beginnen af te werpen. Tegelijkertijd zijn de plannen niet overal even sterk, en het geloof dat het echt veilig gaat worden, is zeker nog niet bij iedereen op de werkvloer aanwezig." Voor haar reflectie zag Hamer de plannen van de NPO en de omroepen op dit gebied in. Daarnaast sprak zij met medewerkers van omroepen en met mensen uit verschillende lagen van de NPO.
Hamer merkt dat veel medewerkers van de NPO nog niet geloven dat de sociale veiligheid echt beter gaat worden in Hilversum. Recente zaken van gemeld grensoverschrijdend gedrag bij onder meer WNL, Ongehoord Nederland en de NTR versterken dit gevoel. "Dat er nog steeds nieuwe gevallen naar buiten komen is een gevolg van het feit dat mensen zich gesterkt voelen om zich uit te spreken", stelt zij. "Maar het nieuws erover ondermijnt in algemene zin het vertrouwen in bestuurders en toezichthouders."
Zorgen
De regeringscommissaris maakt zich zorgen over de urgentie waarmee Hilversum doorpakt op dit dossier. Zij vreest dat het onderwerp in de verdrukking komt door de dreigende bezuinigingen. "De NPO staat aan de vooravond van een gigantische bezuiniging", stelt de regeringscommissaris. "Daardoor kan het onderwerp sociale veiligheid makkelijk in de verdrukking komen." Hamer drukt de omroepen en de politiek op het hart dat zij "moeten blijven handelen met de urgentie die werd gevoeld bij de presentatie van het rapport".
De regeringscommissaris is door het kabinet gevraagd te reflecteren op de ontwikkelingen die zijn ingezet sinds de publicatie van het rapport van de Commissie-Van Rijn. Hieruit kwam naar voren dat drie op de vier medewerkers binnen de publieke omroep sociale onveiligheid ervaren.