'Hamsterdrukte houdt aan, vrachtwagens rijden twee keer zo veel'

17 mrt 2020, 11:58 Landelijk
hamsterdrukte houdt aan vrachtwagens rijden twee keer zo veel
ANP

Consumenten blijven met de coronacrisis massaal hamsteren in de supermarkten, laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) weten. Volgens een woordvoerder worden gemiddelde supermarkten zeker twee keer zo vaak bevoorraad als normaal.

"De rust keert, tegen sommige eerder geuite verwachtingen in, nog niet terug. Dat gaat allicht nog een paar dagen kosten", zegt een CBL-woordvoerder. "Wij zien geen tekenen dat de drukte afneemt of toeneemt."

De grootste uitdaging voor supermarkten blijft volgens het CBL om de geëxplodeerde verkoop bij te benen qua logistiek. "In een normale situatie wordt een gemiddelde supermarkt één à twee keer per dag bevoorraad. Nu is dat vier à vijf keer per dag." Volgens de woordvoerder is er sprake van een verdubbeling van het aantal ritten van de bevoorradingsvrachtwagens.

De voorraden in distributiecentra blijven volgens het CBL toereikend. "Er blijft sprake van een grote run op houdbare producten, zeep, schoonmaakmiddel en paracetamol. Met verse producten moeten mensen ook vaker andere keuzes maken in de supermarkt", aldus de woordvoerder.

Albert Heijn bevestigt dat het "nog steeds druk" is en dat er extra wordt gewerkt om de supermarkten te bevoorraden. "Van alle kanten komt hulp: parttimers werken extra, mensen van het hoofdkantoor staan in de winkels", aldus een woordvoerder. Volgens Albert Heijn bieden veel oud-werknemers hun diensten spontaan aan. Een op de vijf Nederlanders zou ooit voor de supermarkt hebben gewerkt, zegt het bedrijf.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) zegt na een rondgang onder haar leden dat het voor de sector belangrijk is "dat het aankoopgedrag van de consument een zo normaal mogelijk patroon laat zien". Volgens de belangenorganisatie is de productie van levensmiddelen op peil. "Mede doordat de overheid de voedselketen als cruciaal heeft aangemerkt, kunnen medewerkers in de fabrieken aan het werk blijven om de sector draaiende te houden", laat de koepelorganisatie weten.