Burgemeester Désirée Schmälschläger (GroenLinks) van de gemeente Leudal laat zo spoedig mogelijk camera's plaatsen in de straat waar zondagochtend een handgranaat werd gevonden voor de voordeur van een misdaadjournalist van Dagblad de Limburger. De burgemeester besloot hiertoe na overleg met politie en Openbaar Ministerie, maakte de Limburgse gemeente zondagmiddag bekend. Ook hoofdredacteur Björn Oostra voerde zondagmiddag overleg met het OM over de veiligheid van de verslaggever.
Misdaadverslaggever Jos Emonts vond zondagochtend bij het uitlaten van zijn hond een handgranaat voor de deur van zijn woning. De geschrokken bewoner belde de politie die de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) inschakelde. De EOD heeft de handgranaat zondagmiddag weggehaald.
Omwonenden moesten tijdelijk hun huis verlaten. De straat werd een tijdje afgesloten en om 14.00 uur weer vrijgeven. De politie zegt te onderzoeken wat de herkomst van de handgranaat is en de achtergrond van het incident.
Journalist Jos Emonts zegt dat hij zelf de handgranaat vond en de politie inschakelde. "Ik was met de hond gaan wandelen. Aanvankelijk was ik eroverheen gestapt", zegt Emonts. Bij terugkomst zag hij het voorwerp alsnog. Omdat hij eerst niet goed zag wat er lag, raapte hij de handgranaat even op, om het explosief vervolgens snel terug te leggen. Hij maakte er een foto van en belde de politie. "Ik ga ervan uit dat dit met mijn werk te maken heeft", zegt de geschrokken rechtbankverslaggever.
Hoofdredacteur Bjorn Oostra van De Limburger zegt net als Emonts erg geschokt te zijn. "Dit is een aanval op de onafhankelijke journalistiek. Dit is zeer zorgwekkend", reageert de hoofdredacteur. "Het onderzoek is er nu op gericht hoe we dit moeten plaatsen. We gaan ervan uit dat er een relatie is met het werk van Emonts. Maar hoe het precies zit, daarover hebben we geen idee. De veiligheid van onze collega en zijn gezin heeft nu topprioriteit." Gemeente en politie roepen mensen die mogelijk iets gezien hebben op om contact op te nemen met de politie.
Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten is geschrokken. "Dit incident komt helaas in een lange rij van geweld en intimidatie tegen journalisten", zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. Bruning noemt de impact groot, omdat de granaat bij het huis van de journalist was achtergelaten. "Dit had heel veel slechter kunnen aflopen."
De NVJ-secretaris benadrukt dat met dit incident opnieuw het belang van het project Persveilig is aangetoond. Doel hiervan is het versterken van de positie van journalisten tegen agressie en geweld. Dat gebeurt onder meer door het geven van hoge prioriteit door het Openbaar Ministerie en politie aan opsporing en vervolging in gevallen van agressie en geweld tegen journalisten.