Hoe kon het dat Michael P. in 2017 Anne Faber vermoordde, terwijl hij in de psychiatrische instelling waar hij verbleef al werkte aan terugkeer naar de samenleving? Dat is een van de vragen waarop donderdag mogelijk antwoord wordt gegeven. Dan komen twee rapporten over de zaak uit, van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en een gezamenlijk rapport van de Inspectie Justitie & Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. En de conclusies zullen niet mals zijn, voorspellen Haagse bronnen.
,,Pittig'', ,,stevig'' en ,,hard'', zijn enkele van de kwalificaties die ingewijden gebruiken om de conclusies van de rapporten te omschrijven. Volgens een Haagse bron ontstaat er ,,geen fraai beeld'' en zal de impact groot zijn.
Ingewijden wijzen erop dat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) het dossier aantrof toen hij aantrad, en dat hij sindsdien al een aantal maatregelen heeft getroffen. Zo is er onlangs een proef gehouden met verdachten die weigeren mee te werken aan een tbs-onderzoek. Dekker heeft besloten door te gaan met de 'weigerafdeling' in het Pieter Baan Centrum, waar de verdachten veel intensiever kunnen worden geobserveerd.
Michael P. verkrachtte in 2010 twee meisjes in Nijkerk op zeer brute wijze. Aangezien hij weigerde mee te werken aan psychisch onderzoek, kreeg hij geen tbs opgelegd. Om zich voor te bereiden op het leven als vrij man, zat P. in 2017 in een kliniek in Den Dolder en mocht hij vrij rondlopen. Zo kwam hij Anne Faber tegen die een fietstocht maakte.
Voor het doden, verkrachten en ontvoeren van de studente werd P. vorig jaar veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs - deze keer werkte hij wel mee aan een psychisch onderzoek. Het hoger beroep van P. in deze zaak dient eind mei.