De helft van de inwoners van de Brabantse gemeente Cranendonck wil na 2024 geen opvang van asielzoekers meer in Budel. Bijna twee derde ziet het liefst dat defensie weer terugkeert op het kazerneterrein waar nu een azc is gevestigd.
Dat bleek maandagavond tijdens de presentatie van de resultaten van een inwonersonderzoek over de toekomst van het Nassau-Dietzterrein in Budel, waar nu een asielzoekerscentrum is gevestigd. Ruim 46 procent van de huishoudens die zijn aangeschreven heeft gereageerd op het onderzoek, aldus de gemeente Cranendonck, waar Budel onder valt. In totaal reageerden bijna 4500 inwoners en nog eens een kleine 200 leerlingen van het Bravo!-college in Cranendonck.
De presentatie in Multifunctioneel Centrum De Borgh werd bijgewoond door zo'n 150 inwoners. Medewerkers van bureau I&O Research die het onderzoek verrichtten in opdracht van de gemeente Cranendonck, gaven een toelichting op de resultaten.
Zes op tien mensen die de vragenlijsten invulden toonden zich geheel of gedeeltelijk negatief over het azc. Mensen klagen vooral over diefstal van fietsen en in winkels, rondhangen van asielzoekers in dorp en winkels, opdringerig en intimiderend gedrag, nafluiten, gevoel van onveiligheid rond station in bus en trein, in centrum en op straat. Drie op vier mensen die overlast hebben ervaren, zeggen dat dit de laatste jaren is toegenomen.
Een van de bezoekers van de infoavond kwam met een rake opmerking: "Wij hebben als gemeente geen zak te vertellen over het terrein van het azc." Wethouder Hennie Driessen erkende dat het om Defensieterrein gaat, en dat Defensie ook toekomstige opvang van vluchtelingen als mogelijkheid ziet. Maar hij wees erop dat het draagvlak voor een azc in zijn gemeente grotendeels verdwenen is. Bovendien stopt de ontheffing van de gemeente voor de opvang op die plek per 1 juli 2024.
Op 2 mei wordt de gemeenteraad bijgepraat over het inwonersonderzoek. Voor de zomer moet duidelijk zijn hoe de gemeente omgaat met de onderzoeksresultaten.
De gemeente liet eerder weten het azc medio volgend jaar te willen sluiten. Het voormalige defensieterrein biedt sinds 2014 onderdak aan maximaal 1500 asielzoekers.