Het krijgen van een kind op latere leeftijd heeft een positief effect op het brein

10 nov 2016, 18:30 Landelijk
moeder kind hq pixabay
Pixabay

Vaak wordt gedacht dat aan het krijgen van een kind op latere leeftijd alleen maar nadelen kleven. Uit een nieuw onderzoek blijkt echter dat er juist ook positieve kanten aan zitten. Zo heeft op latere leeftijd moeder worden een gunstig effect op het brein.

Uit een onderzoek dat gepubliceerd is in de Journal of the American Geriatrics Society blijkt dat vrouwen die na hun 35ste levensjaar hun laatste kind krijgen een beter geheugen hebben op middelbare leeftijd. Daarnaast beschikken ze over betere cognitieve vaardigheden en hebben ze een beter verbaal werkgeheugen dan vrouwen die op eerdere leeftijd hun gezin stichten. Het laatst genoemde houdt in dat ze beter woorden, cijfers en letters kunnen onthouden.

Verder toont het onderzoek aan dat vrouwen die tussen hun 15e en 24ste hun eerste kind krijgen op veertigjarige leeftijd een slechtere gezondheid hebben dan vrouwen die langer wachten met het krijgen van kinderen. Daarnaast blijkt dat vrouwen die na hun 24ste hun eerste kind krijgen, beter zijn in het oplossen van problemen en redeneren.

Hormonen

Hoe het komt dat het krijgen van een kind op latere leeftijd een positieve effect heeft op het brein? De hormonen die in groten getale vrijkomen tijdens een zwangerschap hebben een positief effect op de hersenen; bij vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden, zullen deze effecten langer invloed hebben op hun brein.

Ook het slikken van de anticonceptiepil heeft een positief effect op de hersenen, vanwege de hormonen die erin zitten. Bij vrouwen die langer dan tien jaar de pil slikken, verbetert onder meer het vermogen om problemen op te lossen.

Voor het onderzoek namen wetenschappers het verbale geheugen, waarnemingen en functionele vaardigheden van 830 vrouwen die de overgang hebben gepasseerd, onder de loep. De onderzoekers keken hierbij onder meer naar op welke leeftijd de vrouwen voor het eerst ongesteld werden en kinderen kregen en hoeveel kinderen ze hebben.