Hier moet je op letten bij het overstappen naar een nieuwe energieleverancier

19 aug 2017, 11:36 Landelijk
wind farm 1747331 1920
Pixabay

Steeds meer Nederlandse consumenten kijken kritisch naar hun energieleverancier. Uit een rapportage van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat tussen medio 2015 en medio 2016 17 procent van de energieconsumenten overstapten naar een andere aanbieder; dit is een record. Maar kan zo’n zet je daadwerkelijk veel opleveren?

Het antwoord op deze vraag is volmondig: ja. Consumenten kunnen wel ruim driehonderd euro per jaar op hun energiejaarrekening besparen. De hoogte van de besparing verschilt per looptijd van het contract. Een overstap levert Nederlanders die nog nooit zijn overgestapt het meeste op, zo is te lezen in de rapportage van de ACM.

De toezichthouder moedigt consumenten aan om over te stappen als dat voordeliger is. Dit zorgt ervoor dat energiebedrijven met elkaar moeten concurreren met als gevolg betere dienstverlening en lagere prijzen.

Op een deel van je energiekosten kun je niet besparen wanneer je overstapt: de energiebelasting, de btw en de kosten van je netbeheerder. Maar de prijzen voor het zogeheten leveringsdeel, meestal stroom en gas, kun dus flink verschillen. Deze kosten bedragen zo’n 36 procent van je energierekening.

Maar waar moet je op letten om de goedkoopste energieleverancier te kiezen die bij jouw wensen past? Wij zetten een paar tips voor je op een rij.

De tips:

  • Vast versus variabel energietarief

Je kunt kiezen voor een vast of variabel tarief. Als je voor zekerheid wilt gaan, kun je het beste kiezen voor een vast tarief. Dit houdt in dat je tijdens de hele looptijd van je contract hetzelfde bedrag moet betalen, ongeacht of de energieleverancier zijn prijzen in de tussentijd aanpast. Bij een variabel tarief kunnen de energieprijzen tijdens de looptijd van je contract veranderen. Ze kunnen goedkoper worden, maar ook duurder. Al met al ben je vaak goedkoper uit met een vast tarief.

  • Let op bij een combinatiecontract

Een combinatiecontract is een contract voor zowel de levering van stroom als gas. Er zijn diverse aanbieders waarbij in het contract het tarief voor stroom wel vast staat gedurende de contractduur, maar het tarief voor gas niet. Dit kan tot onaangename verrassingen leiden. Let hier dus goed op.

  • Contract voor bepaalde tijd versus onbepaalde tijd

Je kunt als consument kiezen voor een contract voor een bepaalde en onbepaalde tijd. Bij een contract voor bepaalde tijd krijg je vaak een welkomskorting, maar kun je niet overstappen voordat het contract voorbij is. Bij een contract voor onbepaalde tijd is er vaak geen sprake van een welkomskorting, maar kun je wel overstappen. Meestal ben je het goedkoopst uit met een jaarcontract met vaste tarieven en een welkomskorting. Het is wel zo dat zo'n contract na afloop vaak automatisch wordt omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd met hogere tarieven.

  • Enkel tarief versus dubbel tarief

Als je enkel tarief neemt, betaal je altijd hetzelfde. Bij dubbel tarief heb je te maken met piek- en daluren. Tijdens piekuren betaal je meer en tijdens daluren minder. Enkel tarief is interessant als je overdag veel stroom verbruikt.

  • Energie vergelijken

Wil je er zeker van zijn dat een bepaalde energieleverancier de beste keuze is? Energie vergelijken is makkelijk met bijvoorbeeld de energievergelijker van Energieleveranciers.nl. Met een paar muisknoppen krijg je een overzicht van mogelijke energieleveranciers voor jou. Je kunt onder meer zien welke prijs je moet bepalen, of een energieleverancier wel of niet duurzaam is en wat de looptijd van een contract is.