De overheid vindt het belangrijk om nieuwbouwwoningen zo energiezuinig mogelijk te laten bouwen. Hiervoor is in 1995 de energieprestatiecoëfficient (EPC) geïntroduceerd, die aangeeft wat de energetische efficiëntie van je woning is. Sinds 2015 is de EPC-eis aangescherpt, wat tot gevolg heeft gehad dat steeds meer aannemers en bouwers massaal voor zonnepanelen kiezen. Klinkt milieuvriendelijk, maar is het ook vriendelijk voor de portemonnee van de toekomstige huizeneigenaar?
Ben je van plan om een nieuwbouwhuis te kopen of om zelf een nieuw huis te laten bouwen? Dan is het allereerst belangrijk om op de EPC-waarde te letten en ervoor te zorgen dat je toekomstige huis aan deze norm voldoet. Bij het meten van de EPC wordt gelet op de energie die gebruikt wordt voor de verwarming, voor het water en voor de verlichting. Vervolgens is het belangrijk om te kijken hoe je aan deze wettelijk verplichte norm kunt voldoen. Het aanleggen van zonnepanelen is een duurzame, milieuvriendelijke en veelgebruikte keuze. In de praktijk ontbreekt het echter vaak aan expertise, zowel bij aannemers als bij huiseigenaren.
Schandalig veel geld
Waar moet je op letten als consument, zodat je geen dief van je eigen portemonnee wordt? Voor het milieu geldt: hoe meer
zonnepanelenhoe beter. Dit klinkt logisch, maar er is een andere factor die mee speelt. Het is financieel interessant om het aantal zonnepanelen dat je koopt af te stemmen op jouw jaarlijkse stroomverbruik. Als je namelijk meer stroom produceert dan je zelf verbruikt, kun je die extra stroom niet salderen (dit betekent dat door de energieleverancier de teruggeleverde energie wordt afgetrokken van het verbruik van de afnemer). Standaard zitten er drie á vijf panelen in de prijs van een huis, die verplicht moeten worden afgenomen tegen vaak al een hoge prijs. Dit aantal is meestal niet voldoende om een heel gezin van energie te voorzien. Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 3.500 kWh aan stroom. Dit komt neer op veertien zonnepanelen. Voor de extra panelen wordt vaak schandalig veel geld gevraagd en deze zijn niet altijd van de beste kwaliteit. Stem alles bij aanvang goed af met een aannemer en lees het contract goed door. Zorg ervoor dat er al zoveel mogelijk panelen worden opgenomen in de hypotheek. Dit scheelt veel geld en is tevens voordelig voor je elektriciteitsrekening.
De prijzen van zonnepanelen lopen flink uiteen. Vergelijken loont, dus vraag altijd offertes op bij meerdere partijen, zoals bij
Zonnepanelen.net. Behalve de prijs van de zonnepanelen zijn er ook kosten voor een omvormer, kabels, bevestigingsmaterialen en eventueel installatie.