Het Plakkaat van Verlatinge (1581), het Kinderwetje van Van Houten (1874) en de abdicatie van Beatrix (2013) maken deel uit van de tentoonstelling Topstukken in perspectief - Van Plakkaat van Verlatinge tot Abdicatie die donderdag wordt geopend in het Nationaal Archief in Den Haag.
Aanleiding is de recente verkiezing door tv-kijkend Nederland van het Plakkaat tot 'Pronkstuk van Nederland'. Met veertien andere belangrijke historische documenten wordt het speciaal belicht en in een context geplaatst, met nog andere stukken en gesproken tekst. Te bezichtigen zijn verder bijvoorbeeld een proefdruk voor de Statenbijbel (1637), de Vrede van Munster (1648), de Grondwet van Thorbecke (1848) en het scheidingsverdrag van België en Nederland (1839).
Het Nationaal Archief zegt zich ervan bewust te zijn dat zijn collectie ,,slechts één perspectief" biedt. ,,Dit werpt dan ook de vraag op: zijn dit wel topstukken voor iedereen? En: wat is hun betekenis nog in de samenleving van vandaag?" In videopresentaties op de expo gaan diverse mensen daarom op de stukken in. Zo becommentarieert speciaal betrokken tekenaar Peter van Dongen de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië uit 1949, die wordt getoond samen met het document dat verscheen bij het uitroepen van de republiek Indonesia in 1945 door Sukarno en Mohammed Hatta, het begin van de onafhankelijkheidsstrijd.
'Millennial-expert' Talitha Muusse bespreekt de wet die in 1956 de handelingsonbekwaamheid voor getrouwde vrouwen ophief en een dochter van de vroegere Surinaamse president Johan Ferrier, voormalig CDA-kamerlid Kathleen Ferrier, geeft haar visie op de akte van erkenning van de onafhankelijkheid van Suriname (1975).
Andere stukken die in context over het voetlicht worden gebracht zijn het Handelsverdrag Nederland en het Ottomaanse Rijk (1612), het Verbod op sodomie (1730), de Afschaffing slavernij (in Nederlands-Indië, Suriname en op de Antillen in 1859-1862), de wet Gedeeltelijke drooglegging Zuiderzee (1918) en de oprichting Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (1952).