Volgens Wikipedia werd het eerste geval van het coronavirus in Nederland op 27 februari 2020 in Tilburg gemeld. En medio december was het aantal gevallen al meer dan zeshonderd duizend. Aan het begin van het jaar zijn onder leiding van Jaap van Dissel, directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid RIVM, maatregelen genomen om de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Het ging vooral om 'intellectueel isolement'. De regering probeerde in de eerste helft van 2020 beslissende acties te vermijden en steunde het idee van collectieve immuniteit. Ook premier Mark Rutte sprak hierover in maart 2020.
Het werd echter al snel duidelijk dat het probleem met COVID-19 snel escaleerde. Daarom werden de maatregelen van de regering al in maart radicaler:
In de zomer zijn de incidentiecijfers in Nederland gedaald, net als in de rest van de wereld. Maar sinds medio juli begon de tweede golf in het land, met artsen die meer dan 7.000 gevallen per dag registreren in plaats van 50 bevestigde gevallen van coronavirusinfectie. En eind oktober was ongeveer 1 op de 120 inwoners bij het coronavirus. Op 30 oktober werd een recordaantal nieuwe gevallen - 11.107 positieve testresultaten - geregistreerd.
Virussen muteren de hele tijd, dat is algemeen bekend. COVID-19 was geen uitzondering en het ontstaan van de mutatie was slechts een kwestie van tijd. Helaas hoefden we niet lang te wachten. Volgens de BBC werd medio december 2020 in het Verenigd Koninkrijk een mutatie van het coronavirus gemeld, waardoor een aantal landen de internationale communicatie met Groot-Brittannië overhaast heeft afgesloten. Desondanks werden enkele dagen later in Nederland, Denemarken en Australië patiënten met een gemuteerde vorm van coronavirusinfectie gemeld.
Vanaf eind december zijn Ierland, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland en België gesloten voor vluchten en reizen vanuit het Verenigd Koninkrijk. Tot nu toe zijn er geen exacte gegevens over hoe effectief de ontwikkelde vaccins zijn tegen de nieuwe stam. En de Britse premier Boris Johnson heeft gemeld dat deze stam 70% besmettelijker is dan de gebruikelijke COVID-19. En dat is zeker een reden tot bezorgdheid. Op 21 december meldde Catherine Smallwood, senior WHO-noodhulpfunctionaris voor Europa, één bevestigd geval van gemuteerd coronavirus in Nederland.
Hadden de inwoners van Nederland eerst meer vrijheid dan in veel andere Europese landen, nu is de quarantaine strenger. Volgens de portal Rijksoverheid.nl gelden er verschillende richtlijnen en beperkingen, zoals het organiseren van het werk vanuit huis, indien mogelijk. Het is aan te raden het huis niet te verlaten tijdens de spits. Als GGD bevestigt dat de persoon op de werkplek is geïnfecteerd, kan de vestiging of het bedrijf voor 14 dagen worden gesloten. Ook wordt er aanbevolen om de handen te wassen met water en zeep gedurende ten minste 20 seconden. Hoesten en niezen alleen aan de binnenkant van de elleboog. Het wordt sterk afgeraden om handen te schudden.
Natuurlijk is het leven van de mensen onder deze omstandigheden op bijna alle gebieden veranderd. We kunnen dergelijke veranderingen nu al duidelijk opsporen:
Nederlanders zijn een zeer sociale natie met sterke familiebanden. Volgens de statistieken van Fonkonline.nl ziet 69% van de vrouwen en 56% van de mannen hun ouders minstens één keer per week. En ze brengen minstens 5-6 keer per maand tijd door met vrienden. Ongeveer 90% van alle Nederlanders zei vóór de pandemie volledig tevreden te zijn met hun interacties met familie en vrienden. Nu is de situatie natuurlijk drastisch veranderd.
Live communicatie is in 2020 problematisch geworden. Ontmoetingen met vrienden komen minder vaak voor, en met familieleden nog minder vanwege de angst om ouderen te besmetten.
De echte redding voor iedereen was het internet. De reeds populaire online platformen zijn nog meer gevraagd:
Gelukkig hadden tijdgenoten tegen de tijd dat de pandemie begon al genoeg diensten om thuis te communiceren, te werken en te studeren. Het is moeilijk voor te stellen hoe de wereld twintig jaar geleden zo'n pandemie en quarantaine zou hebben meegemaakt. Dus we hebben, als ik het mag zeggen, geluk.
Natuurlijk kan een live-dialoog niet worden vervangen door een videochatgesprek, laat staan een correspondentie. Maar door het gebrek aan alternatieven worden videochats niet alleen voor de Nederlanders, maar ook voor de rest van de wereld een echte zegen.
Moderne random videochat opent echt veel mogelijkheden, zoals:
Zal er een daling zijn in de populariteit van videochats met vreemden en andere online communicatievormen nadat de pandemie voorbij is? Waarschijnlijk, ja. Maar het is nu al veilig om te zeggen dat de wereld nog steeds niet hetzelfde zal zijn. Veel bedrijven houden hun werknemers op afstand, omdat het meestal handig en voordelig is voor iedereen. Opleiding zullen ook tot op zekere hoogte online aangeboden worden. En daten en zonder het coronavirus jaar na jaar systematisch naar het internet gaan. Of dit goed of slecht is, is niet aan ons om te beslissen. We vermelden alleen de bekende feiten en hopen op het beste.
Artikelbron:
https://coomeet.com/nl/chatrandom
.