Hoekstra wil na Prinsjesdag terugblikken op coronapakketten

26 mei 2020, 20:22 Landelijk
hoekstra wil na prinsjesdag terugblikken op coronapakketten
ANP
Na Prinsjesdag wil minister Wopke Hoekstra (Financiën) "fundamenteel terugkijken" op de effectiviteit van de economische steunpakketten die het kabinet in het leven heeft geroepen wegens de coronacrisis. Hij wil tegen die tijd in debat met de Kamer over de vraag "of het pakket heeft gebracht wat we ons hadden voorgenomen" en over de manier waarop het in elkaar is gezet.
"Mijn eerste neiging is om te denken dat de eerste klap een daalder waard is geweest", zegt Hoekstra over het eerste noodpakket. Maar hij erkent ook dat het onder hoge tijdsdruk in elkaar is gezet. Dat geldt ook voor het tweede pakket voor de volgende drie maanden. Daarbij heeft het kabinet geprobeerd te leren van de ervaringen uit de eerste steunronde. "Maar het is niet gezegd dat we dat met de staat van perfectie doen die ik onszelf zou toewensen."
Op aandringen van partijen in de Tweede Kamer zegt Hoekstra bereid te zijn terug te kijken op wat het kabinet heeft bereikt met de pakketten. Dat moet wel even wachten tot na Prinsjesdag, benadrukt de minister, omdat de ambtenaren op het ministerie van Financiën tot die tijd vooral druk zijn met de Miljoenennota. "Op heel korte termijn is er te weinig ruimte voor reflectie".
Hoekstra kreeg vorige week van de Algemene Rekenkamer een tik op de vingers over de financiële gang van zaken in 2019. Bij meer dan 1 procent van de rijksuitgaven rammelde de onderbouwing of de verantwoording aan de Tweede Kamer. De Rekenkamer waarschuwde dat dit niet nog eens mag gebeuren, en verwees daarbij nadrukkelijk naar de miljardenuitgaven die het kabinet momenteel doet om bedrijven door de coronacrisis te helpen.
Tijdens het jaarlijkse Verantwoordingsdebat met de Tweede Kamer beloofde Hoekstra alles op alles te zetten "om volgend jaar een beter rapportcijfer te krijgen". Hij erkende dat daarvoor "zaken beter kunnen en moeten".
De Rekenkamer viel onder meer over de aankoop van aandelen in Air France-KLM voor een kleine 750 miljoen euro. Die verliep niet volgens het boekje omdat de Kamer pas achteraf om instemming werd gevraagd. Maar in dit geval blijft Hoekstra erbij dat hij niet meer openheid kon geven, zonder het risico te lopen dat koersgevoelige informatie op straat zou belanden.
Hoekstra sprak ook tegen dat hij met de aandelen, waarvan de waarde sindsdien mede door de coronacrisis fors is gekelderd, een kat in de zak heeft gekocht. "Het belang heeft heel veel gebracht in termen van informatie en van invloed in het afgelopen jaar", aldus de minister.