Het COC roept scholen op om actie te nemen tegen online pesten. De belangenorganisatie voor lhbti's reageert hiermee op onderzoeksresultaten van het CBS waaruit blijkt dat homoseksuele, lesbische en biseksuele jongeren ruim twee keer vaker te maken krijgen met online pesten.
Uit het CBS-onderzoek Digitale Veiligheid & Criminaliteit 2018 blijkt dat 5,3 procent, ruim 140 duizend jongeren, naar eigen zeggen weleens te maken krijgen met online pesten, stalking of bedreiging. Van de homo- en biseksuele jongeren had 11,4 procent ervaring met online incidenten. Vooral seksueel getinte incidenten blijken vaker voor te komen bij homo- en biseksuele jongeren (5,3 procent) dan bij heteroseksuele jongeren (1,6 procent), meldt het CBS.
"Dat is natuurlijk ontzettend triest", reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. "Het is 2020, laten we nou eens accepteren dat het niet uitmaakt wat je seksuele oriëntatie, genderidentiteit of geslachtskenmerken zijn." Volgens het COC is 'homo' het meest gebruikte scheldwoord op school. De organisatie zegt dat het vaak beter gaat met lhbti-scholieren als de school duidelijk stelling neemt tegen pesten. Oosenbrug raadt lhbti-jongeren aan om steun te zoeken. "Blijf er niet mee zitten. Meld het bij je ouders, een docent, of iemand die je vertrouwt, zodat er een oplossing kan komen."
Belangenbehartiger voor scholieren Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) herkent de uitkomsten van het CSB-onderzoek. "De zorgwekkende conclusies van het onderzoek zijn voor ons geen verrassing," zegt LAKS-voorzitter Pieter Lossie. "Al jaren krijgen wij signalen van scholieren dat het slecht gesteld is met de onlineveiligheid."