Zo'n drie- tot vierhonderd DPG-medewerkers en freelancers legden donderdagochtend kort het werk neer en verzamelden zich voor het DPG Media-gebouw aan de Jacob Bontiusplaats in Amsterdam. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Tijdens de werkonderbreking dronken werknemers en freelancers van onder meer Het Parool, Trouw en de Volkskrant ongeveer een kwartier lang buiten koffie. Ook op andere plekken in het land werd meegedaan met de actie voor 10 procent koopkrachtcompensatie, die de NVJ steunt.
Wais Shirbaz, hoofd arbeidsvoorwaarden bij de NVJ, spreekt van "een hele succesvolle actie". Ook bij sommige regionale kranten en bij NU.nl in Hoofddorp legden medewerkers korte tijd het werk neer. "Daar zitten ook tijdschriftredacties van DPG. Daarvan hebben er ook een aantal meegedaan", aldus Shirbaz. "Medewerkers en freelancers staan echt zij aan zij voor het koopkrachtbehoud. Zo massaal is dat nog nooit gebeurd."
De werknemers en freelancers vragen met de actie opnieuw aandacht voor de 10 procent koopkrachtcompensatie waar ze al meerdere keren om verzocht hebben bij het mediaconcern. Zij vroegen de directie vorige maand per brief om de compensatie. Hierin stelden de medewerkers dat hun beloning sinds het begin van 2022 "geen gelijke pas" heeft gehouden met de financiële ontwikkelingen.
DPG Media laat weten dat de korte werkonderbreking door werknemers en freelancers "een beetje voorbarig voelt". "De cao-onderhandelingen voor onze branche starten volgende week", laat de DPG-zegsvrouw weten. "De gebruikelijke volgorde is altijd dat we eerst met elkaar in gesprek gaan aan de onderhandelingstafel van de cao. Daar bekijken we of we het eens kunnen worden. Die gesprekken staan al langer gepland en voeren we als collectief van werkgevers en werknemers. Niet solo als DPG Media met slechts een van de vakbonden en voor slechts een deel van onze medewerkers, in dit geval alleen de journalisten." De woordvoerster geeft aan goede hoop te hebben "dat het gaat lukken om voor alle medewerkers in de sector tot een nieuwe cao te komen die passend is. Dat is ons, werkgevers en vakbonden, al heel vaak gelukt".