Honderden patiënten uit Brabant moeten naar ziekenhuizen elders

21 mrt 2020, 16:44 Landelijk
honderden patienten uit brabant moeten naar ziekenhuizen elders
ANP

De capaciteit van de Brabantse ziekenhuizen, waaronder de intensive care, is de komende week onvoldoende. Door overbelasting zullen circa 500 tot 700 patiënten naar de intensive care en andere afdelingen in ziekenhuizen buiten de provincie moeten worden gebracht, meldde Marcel Visser namens Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) in Brabant zaterdag in een gesprek bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

Het gaat volgens hem om zowel patiënten die intensieve zorg nodig hebben als om patiënten die er minder ernstig aan toe zijn. Defensie is betrokken bij de overplaatsing van de patiënten. Zaterdag zijn al circa 60 patiënten naar ziekenhuizen elders in het land overgebracht.

Die 60 patiënten zijn vooral door onderlinge contacten tussen ziekenhuizen geholpen aan een bed. Vanaf nu wordt de zogenoemde repatriëring geleid vanuit het ROAZ in samenwerking met Defensie. Nu is dat alleen nog regionaal in Noord-Brabant, komende week zal er een landelijk coördinatiepunt komen, vertelde Visser.

Door patiënten uit Noord-Brabant te repatriëren hoopt Visser de piek in aantallen patiënten 'af te vlakken'. "Het kan zijn dat er daardoor later elders in het land kleine piekjes ontstaan. Dan kan het ook omgekeerd, dat patiënten van daar naar Brabant komen.’’

Visser, die zelf in het bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch werkt, zei dat de corona-afdelingen in heel de provincie momenteel vol aan het raken zijn.

Defensie helpt mee met de operatie, omdat die zo complex is, vertelde Jerome Hek, commandant van de geneeskundige compagnie in Oirschot. "Wij hebben expertise vanuit uitzendingen bij missies." Patiënten kunnen niet altijd zomaar met een ambulance van het ene naar het andere ziekenhuis. Soms moet dat met een speciale 'Intensive Care Unit' en moeten er artsen of specialistische begeleiding mee.