BRUSSEL (ANP) - Hongarije heeft maandag, net zoals Nederland eerder deed, aan de Europese Commissie officieel laten weten een uitzonderingspositie te willen op het Europees asielbeleid, ook wel een opt-out genoemd. De Hongaarse minister van Europese Zaken, János Bóka, heeft EU-Commissaris Ylva Johansson (Binnenlandse Zaken) maandag een brief gestuurd dat zijn land eigen asielbeleid wil voeren en af wil van het Europese asiel- en migratiebeleid. Dat wil Hongarije regelen als er een verdragswijziging komt. Het land lijkt daar, anders dan Nederland, ook het initiatief toe te willen nemen.
In zijn brief schrijft Bóka dat Hongarije "hiertoe de juiste procedures zal opstarten". Op vragen over de exacte betekenis van deze passage aan een Hongaarse woordvoerder is vooralsnog geen antwoord gekomen.
Het is ook niet duidelijk of Hongarije zo'n initiatief voor een verdragswijziging wil agenderen op de top van regeringsleiders van 17 en 18 oktober. Asiel en migratie is een van de belangrijke onderwerpen op die top in Brussel. Donderdag komen de EU-ministers van asiel en migratie in Luxemburg bijeen, onder wie Marjolein Faber.
Krachtige maatregelen
"Hongarije is vastbesloten om krachtige maatregelen te nemen om zijn grenzen te beschermen en illegale migratie, die een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid, te beteugelen", beargumenteert Bóka op X de wens van Hongarije. "Hongarije gelooft dat het herstellen van een sterkere nationale controle over migratie nu de enige optie is om dit te bereiken."
In zijn brief aan Johansson refereert Bóka aan die van minister Faber van 18 september, waarin zij schreef dat Nederland bij een verdragswijziging van de Europese Unie een opt-out wil. Niet veel later zei Hongarije dat ook te willen. Nu is er dus een officiële brief.
Enkele uren nadat Faber de brief had gestuurd, liet de Europese Commissie weten dat er voorlopig geen verdragswijziging op stapel staat en dat Nederland zich moet houden aan de Europese afspraken. Los daarvan moeten alle 27 lidstaten instemmen met een opt-out voor een lidstaat.