Er zijn hooguit enkele tientallen Nederlanders in Gabon, waar militairen dinsdag de macht hebben gegrepen, denkt demissionair buitenlandminister Wopke Hoekstra. Er zijn vooralsnog geen plannen om EU-burgers uit het West-Afrikaanse land te evacueren.
In Gabon verblijft "een relatief beperkte groep" Nederlanders, zei Hoekstra bij aankomst in het Spaanse Toledo voor overleg met EU-collega's over onder meer de staatsgrepen in Afrika. Maar de ervaring leert wel dat het er waarschijnlijk meer zijn dan waar zijn ministerie weet van heeft. Hoekstra doet daarom een oproep: "meld je alsjeblieft". Dat is een voorwaarde om ze zo nodig te kunnen helpen.
De EU-landen gaan vooralsnog niet over tot het evacueren van burgers uit Gabon, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Soedan en Niger eerder wel. Het is voorlopig "kalm" in Gabon, aldus Borrell, en dat was in met name Soedan wel anders. Ook de buitenlandminister van Spanje, dat dit halfjaar de EU voorzit, onderstreept dat Europeanen in Gabon geen gevaar lopen. Volgens Borrell zijn er enkele tienduizenden EU-burgers in Gabon.
Borrell kan zelfs wel enig begrip opbrengen voor de staatsgreep in Gabon. De afgezette president was ook niet eerlijk gekozen, brengt hij in herinnering. Dat zou de coup in het West-Afrikaanse land heel anders maken dan andere recente staatsgrepen.
"Natuurlijk, militaire coups zijn geen oplossing. Maar als ik de verkiezingen manipuleer om aan de macht te komen is dat ook een onjuiste manier om de macht te grijpen. Het is duidelijk dat het niet goed is gegaan."
De afgezette president Ali Bongo Ondimba, die gold als een bondgenoot van het Westen, volgde in 2009 zijn autocratische vader op. De familie is al ruim een halve eeuw aan de macht in Gabon.