IC-artsen: geen bewijs dat bestaande medicatie werkt tegen corona

18 mrt 2020, 10:57 Landelijk
ic artsen geen bewijs dat bestaande medicatie werkt tegen corona
ANP
De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) ziet vooralsnog geen bewijs voor de werkzaamheid van medicatie die patiënten met Covid-19 op experimentele basis krijgen toegediend. In een voorlopig behandeladvies dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder publiceerde, staat dat artsen patiënten die er slecht aan toe zijn eventueel bestaande antivirale medicijnen kunnen geven.
In laboratoria hebben sommige middelen soms effect "in extreem hoge concentraties", schrijft de NVIC. Maar de organisatie heeft nog geen overtuigend bewijs gezien dat de middelen, die eigenlijk voor de bestrijding van andere virussen zijn bedoeld, effect hebben op de toestand van kritiek zieke mensen met het coronavirus.
"Optimale intensivecarebehandeling" blijft voor nu het belangrijkst. Mensen die door het coronavirus een ernstige longontsteking hebben, worden aan de beademing gelegd en vaak kunstmatig in slaap gehouden.
Om medicatie op experimentele basis toe te dienen, is altijd toestemming vereist van de patiënt of iemand die namens de patiënt kan beslissen. "De taskforce houdt de literatuur nauwlettend in de gaten. Mocht er toch bewijs komen voor een farmacologische behandeling dan zullen we u ervan op de hoogte brengen", schrijft de vereniging aan de achterban van zo'n 1100 artsen.