Een kleine twee dagen na de verwoestende aardbeving in Marokko komen al veel initiatieven voor hulp op gang. Verschillende organisaties in Nederland zijn inzamelingsacties gestart of beraden zich over de beste manier om hulp te bieden aan het aardbevingsgebied. Het dodental is volgens het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken inmiddels opgelopen tot zeker 2122.
Zo hebben de Islamitische Stichting Nederland (ISN), Islamic Relief Nederland, Maroc Relief en de Internationale Humanitaire Hulporganisatie Nederland (IHHN) allemaal een doneerknop toegevoegd aan hun website. ISN roept de moslimgemeenschap op de campagne te steunen "om de wonden van dit verdriet te helpen helen". IHHN zegt dat zo snel mogelijk een team van de organisatie naar het aardbevingsgebied zal afreizen om noodhulp te bieden op locatie.
Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) hield zondag een bijeenkomst over de hulpacties. SMN-voorzitter Bouchaib Saadane zegt dat het een "zeer opbouwend" overleg was. Hij vertelt dat een team is gevormd dat acties en inzamelingen in kaart gaat brengen. Ook gaat het SMN inventariseren waar precies behoefte aan is en wat de Marokkaanse autoriteiten aan hulp toelaten.
Het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH) laat weten in te zetten op hulp bij de wederopbouw. "Het is moeilijk om in acute noodsituaties te bepalen wat er nodig is. Wij willen ons met name focussen op wat er daarna moet gebeuren. Hulp op de langere termijn is erg belangrijk", stelt voorzitter Abdelsadek Maas. SIORH wil hierbij werken met organisaties die al actief zijn in de regio. "We willen dat onze hulp daadwerkelijk bij de mensen terechtkomt voor wie ze bestemd is."
Hulporganisaties doen hier wel hun best voor, zegt voorzitter van MKB-Amsterdam Achmed Baâdoud. Hij en andere Marokkaanse Nederlanders werden de afgelopen dagen vaak benaderd door hulporganisaties op zoek naar contacten, vertelt hij. "Ik ben trots dat ik vanuit mijn moederland Nederland hulp kan bieden aan mijn vaderland Marokko", aldus Baâdoud. In Amsterdam hebben maatschappelijke en religieuze organisaties en ondernemers de handen ineen geslagen. "Je merkt dat mensen staan te popelen om te helpen, ook Nederlanders."
Artsen zonder Grenzen heeft sinds zaterdag diverse noodhulpteams ter plaatse. Zij waren zondag allereerst "aan het inventariseren waar de medische nood het hoogst is", legt een woordvoerster uit.