Inname zout en suiker in zes jaar tijd nauwelijks verminderd

20 mei 2021, 2:28 Landelijk
inname zout en suiker in zes jaar tijd nauwelijks verminderd
ANP

Sinds de overheid in 2014 afspraken maakte met de voedingsindustrie om te zorgen dat Nederlanders minder zout en suiker binnenkrijgen, is er nauwelijks iets veranderd. Na onderzoek concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport dat mensen sindsdien dagelijks slechts een snufje zout en twee suikerklontjes per dag minder consumeren.

Die kleine stap vooruit is vooral geboekt doordat mensen minder zout via brood, vlees, kaas en soep binnenkrijgen, en minder suiker via frisdranken en in mindere mate via melkproducten. Het levert een afname van 0.5 gram zout en 7,5 gram suiker, dat staat voor 30 calorieën. De vermindering van verzadigd vet is niet berekend, omdat daarvoor te weinig afspraken waren gemaakt.

Met 8,7 gram zout en 114 gram suiker krijgt een volwassen Nederlander dagelijks nog steeds teveel binnen, concludeert het RIVM. Om tot gezondere producten te komen, moeten volgens het RIVM de afspraken met de voedingsmiddelenindustrie verder aangescherpt worden.