De situatie voor asielzoekers in het aanmeldcentrum bij Ter Apel is "nog steeds schrijnend". Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zitten mensen dicht op elkaar in een "koude, tochtige en vuile sporthal". Dit zorgt voor risico's voor de volksgezondheid.
Zeker voor de meest kwetsbaren - zoals baby's, jonge kinderen, ouderen en zieke mensen - is de situatie "nijpend", aldus de IGJ. Ook worden de risico's vergroot doordat asielzoekers vaak verplaatst worden tussen crisisnoodopvanglocaties.
De inspectie vindt dat staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) "al het nodige" moeten doen om de omstandigheden te verbeteren voor mensen in het aanmeldcentrum. Dat is noodzakelijk, schrijft de inspectie na vorige week het voorterrein, de sporthal en de nachtopvang in Ter Apel te hebben bezocht. Ook keek de IGJ naar de locatie in Zoutkamp, waar vluchtelingen worden ondergebracht als ze nog niet aan de procedure in het aanmeldcentrum kunnen beginnen.
De inspectie heeft de brief vrijdag naar de staatssecretaris en de bestuurder van het COA gestuurd. Maandag stelt de IGJ op haar eigen website dat de locatie in Zoutkamp op adequaat niveau was. In Ter Apel kunnen de omstandigheden echter een "negatieve invloed hebben op de mentale en fysieke gezondheid van mensen".
Dat de situatie in Ter Apel niet naar behoren is, heeft de inspectie al eerder aangekaart. In augustus zag de IGJ een "totaal gebrek aan hygiëne" op het voorterrein, waarna ze een brief schreef aan burgemeester Schuiling, die ook de voorzitter is van de Veiligheidsregio Groningen, en aan zorgminister Ernst Kuipers. De situatie verbeterde, maar "nu is opnieuw een ongezonde situatie ontstaan voor een grote groep mensen", aldus de IGJ.
Daarnaast constateerden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid in september en juni dat de asielopvang voor kinderen ondermaats is. Zeker kinderen zonder ouders lopen daardoor grote risico's, maar ook voor kinderen met ouders is de situatie niet in orde. Bij het laatste bezoek heeft de IGJ wederom gehoord dat er bijna driehonderd alleenstaande minderjarigen in Ter Apel zijn, terwijl hier slechts plaats is voor zorg en begeleiding bij 55 kinderen zonder ouders.
Het COA reageert dat de druk op de opvang in Ter Apel al lange tijd enorm is, waardoor het "helaas niet mogelijk is om opvang te kunnen bieden van het niveau waar het COA normaal gesproken voor staat". Een woordvoerder zegt dat iedereen het eens is dat adequate opvang nodig is. "We doen onder de huidige omstandigheden wat we kunnen."