De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat minder streng handhaven op de naleving van regels rond wegwerpplastic totdat een nieuw kabinet aantreedt. Dat heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag bekendgemaakt. Aanleiding zijn drie moties die de Tweede Kamer in oktober aannam.
Sinds 1 juli moeten ondernemers herbruikbare alternatieven voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic aanbieden. Kiezen consumenten toch voor wegwerpproducten, dan moeten de bedrijven daar een extra bedrag voor vragen. Hoe hoog dat bedrag is, mogen ze zelf bepalen. Vanaf 1 januari volgend jaar zijn plastic wegwerpbekers voor mensen die hun drinken ter plekke opdrinken bovendien helemaal verboden.
Op de nieuwe regels klonk veel kritiek. "Niet te handhaven, fraudegevoelig en niet goed uitvoerbaar", zei de ILT tegen de NOS. De Tweede Kamer nam in oktober moties aan om de "plastictaks" te schrappen en om meer ruimte te bieden voor plastic wegwerpservies dat niet bedoeld is voor onderweg.
De ILT gaat op die twee punten minstens een jaar lang niet handhaven, zegt een woordvoerder van Heijnen. Bedrijven krijgen voorlopig dus geen problemen als ze geen extra geld vragen voor wegwerpplastic. Ze kunnen wergwerpservies daarnaast ongestraft blijven aanbieden als er minder dan 5 procent plastic in zit, een groot deel wordt ingezameld en al dat ingezamelde servies wordt gerecycled.
Staatssecretaris Heijnen wil de regels niet helemaal schrappen omdat Europese doelen blijven gelden, zegt ze in een verklaring. "Ik vind het zeer onverstandig om mijn ambtsopvolger op die manier voor de voeten te lopen: met een doelstelling die snel dichterbij komt, maar minder mogelijke maatregelen om die te bereiken."
De ILT gaat de instructie van Heijnen bestuderen, schrijft de inspectie in een reactie. "We kijken dan naar de handhaafbaarheid, uitvoerbaarheid en fraudebestendigheid. Zodra de uitkomst hiervan bekend is, zullen wij samen met het ministerie aan de sector laten weten welke gevolgen dit heeft voor de handhaving."