De invoering van een nieuw tapsysteem van de politie is uitgesteld. Het nieuwe systeem zou vanaf april worden ingevoerd, maar tijdens het testen ervan zijn knelpunten naar voren gekomen. De geplande start van de invoering van een nieuw systeem is daarom niet verantwoord, laat justitieminister Dilan Yeşilgöz aan de Tweede Kamer weten.
Zo'n tachtig technici en medewerkers, die de taps zetten, hebben het nieuwe systeem de afgelopen twee maanden getest. Daarbij kwamen knelpunten aan het licht, schrijft de minister.
Taps worden onder meer gebruikt voor het 'afluisteren' van verdachten en criminelen. Het gaat daarbij niet alleen om het afluisteren van telefoons. Ook opgeslagen data op smartphones kunnen via een tap door de politie worden uitgelezen.
De politie heeft over het oplossen van de knelpunten "intensief contact met de leverancier", schrijft Yeşilgöz. Daarnaast wordt gewerkt aan verschillende scenario's "met als doel de toekomstige continuïteit van het tappen te garanderen". Voor de zomer zal de minister de Kamer informeren over de voortgang.
In oktober erkende Yeşilgöz dat er problemen zijn met de systemen van de politie waarbij communicatie kan worden getapt, maar zei toen dat er nog mee te werken is. Voor zover toen bekend leverde het huidige, haperende systeem volgens de politie geen gevaar op voor onderzoeken en mensen, liet ze toen aan de Kamer weten.