Het kabinet is van plan energiebedrijf RWE 331,8 miljoen euro aan compensatie te betalen, omdat de uitbater zijn kolencentrale in de Eemshaven minder moest laten draaien. Het gaat om een "fors bedrag", erkent energieminister Rob Jetten, maar volgens Europese regels is hij wel verplicht dit te betalen. Om aan de klimaatdoelen uit het Urgendavonnis te voldoen, verplichtte het kabinet kolencentrales hun elektriciteitsproductie te beperken.
Dat het bedrag hoog uitvalt, heeft te maken met "de hoge prijzen die worden gehanteerd bij de berekening" van de compensatie. Het totale bedrag dat het kabinet voornemens is te betalen bestaat voor 318,3 miljoen euro uit compensatie en voor 13,5 miljoen euro uit rentevergoeding. Jetten benadrukt dat het verminderen van de productie ook leidde tot minder CO2-uitstoot.
RWE had meer geld gevraagd, aldus de bewindsman. Het bedrijf kan ook nog in bezwaar of beroep gaan tegen het besluit van het kabinet. Ook uitbaters Uniper en Onyx hadden geld geëist voor de opgelegde productievermindering. Samen vragen de drie bedrijven zelfs 1,9 miljard euro. Jetten denkt aan 730 miljoen euro genoeg te hebben voor de nadeelcompensatie aan alle bedrijven. Dit komt onder meer doordat kolencentrales enige tijd weer meer mochten produceren toen een enorm tekort aan gas dreigde als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne.
Een besluit over de compensatieaanvragen van Uniper en Onyx moet nog volgen, meldt Jetten aan de Kamer.
Vanaf 2030 geldt overigens een verbod op kolencentrales. Maar daar staat geen financiële compensatie tegenover, oordeelde de rechter eerder.