Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm voor werk, studie en voor de lol. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Dat zijn resultaten van een onderzoek door Netwerk Mediawijsheid en het Trimbos-instituut, die ze publiceren aan het begin van de Week van de Mediawijsheid. Het gaat volgens eigen zeggen om een representatieve steekproef onder bijna negenhonderd deelnemers.
"Een eenduidige richtlijn voor gezond schermgebruik is er nog niet. Dat terwijl schermtijd in tijden van corona omhoog schiet en de lichamelijke en mentale gevolgen voelbaar zijn. Denk aan tekort aan lichaamsbeweging, stress door het altijd (online) beschikbaar zijn, een verstoring van de balans tussen werk en privé en de groeiende onrust door nepnieuws en complottheorieën", aldus de initiatiefnemers.
Hoewel schermkijken geldt als niet goed voor de nachtrust, slapen jongvolwassenen gemiddeld maar liefst 8,6 uur. Toch zegt 18 procent niet goed in slaap te komen na schermgebruik en klaagt 31 procent over een slechtere nachtrust. Nog eens 37 procent stelt dat schermgebruik een negatieve invloed heeft op de concentratie.
Volgens 67 procent van de jongvolwassen heeft het gebruik van de smartphone wel een positieve invloed op het contact met familie en vrienden.