Justitie eist vier jaar cel tegen leverancier zelfdodingsmiddel X

04 jul 2023, 11:31 Landelijk
justitie eist vier jaar cel tegen leverancier zelfdodingsmiddel x
ANP

Voor het leveren van zelfdodingsmiddelen moet verdachte Alex S. wat het Openbaar Ministerie betreft een celstraf van vier jaar krijgen. De officier van justitie eiste die straf dinsdag voor de rechtbank in Den Bosch. Het OM stelt dat de Eindhovenaar zich schuldig heeft gemaakt aan verboden hulp bij zelfdoding. Het is de eerste strafzaak over 'middel X'.

S. leverde in een periode van bijna drie jaar dodelijke middelen aan mensen die daar om vroegen. Hij verstuurde die per post. Op zichzelf zijn de middelen niet verboden, omdat ze voor andere toepassingen zijn bedoeld. De verdachte had ze volgens het OM echter niet mogen leveren aan mensen die ze ooit wilden gebruiken om hun leven te beëindigen. Naast het zelfdodingsmiddel leverde de man ook antibraakmedicatie. Ook dat mag niet zonder vergunning.

Justitie vervolgt de 30-jarige S. voor het leveren van het middel aan zeker tien mensen die daadwerkelijk overgingen tot zelfdoding. Dat zijn de zaken waarin het meeste bewijs voorhanden is. Het werkelijke aantal overledenen ligt mogelijk hoger en kan in de toekomst nog sterk stijgen, zei de officier van justitie. S. zou het middel naar zeker 1600 mensen hebben verstuurd. De politie heeft dertig sterfgevallen achterhaald van mensen die toen ze nog leefden geld hadden overgemaakt aan de verdachte. Bij veertien mensen is na hun dood vastgesteld dat ze middel X hadden ingenomen.

De straf moet duidelijk maken dat hulp bij zelfdoding buiten de euthanasiewet om "niet straffeloos kan blijven, ook al gebeurt dat met de beste bedoelingen", zei de officier. In de eis is aan de andere kant rekening gehouden met het autisme van de verdachte. Zijn stoornis maakt hem verminderd toerekeningsvatbaar. Voordat ze met de strafeis kwam, waarschuwde de officier mensen dat middel X "zeker niet altijd voldoet aan de wens van een zachte dood".

Het OM rekent S. ook zwaar aan dat hij "wist dat het middel gebruikt kon worden door jonge en kwetsbare mensen, maar gewoon doorging". In de persoonlijke situatie van de mensen die het middel bestelden, verdiepte hij zich niet. Hij vertrouwde erop dat anderen dat deden, zoals mensen die hij kende via de Coöperatie Laatste Wil (CLW).

S. wilde naar eigen zeggen mensen helpen op een humane manier te sterven. Hij verdiende tienduizenden euro’s met zijn handel. Dit was volgens het OM een vorm van witwassen.

Dit is de eerste strafzaak over het verspreiden van middel X. Het OM wil nog tien mensen hiervoor vervolgen.